G2M Superfriends

Monday, August 1, 2011

Tradisi malam SOLAT TERAWIH


Baik surau mahupun masjid-masjid, lot parking kereta dan ruang dalaman serta luaran penuh dengan jemaah yang datang untuk mengerjakan solat. Syukur ahamdulilah. Harap-harap ianya berkekalan sehingga akhir Ramadhan nanti.

Cuma terkilan juga lihat segelintir jemaah yang hadir cuma mengerjakan yang sunat dan meninggalkan yang wajib. Memang sedih bila seruan solat Isyak berkumandang, hanya dia tiga baris saja memenuhi. Tapi bila time solat sunat terawih bermula, barulah jemaah gerombolan masuk ke dalam.

Itu pun anak-anak muda masih lagi ada yang duduk-duduk lepak di luar buat bising. Harap-harap tradisi selipar hilang kena curi tidak kedengaran lagi pada bulan Ramadhan 2011 kali ini.
Hidupkan malam-malam Ramadhan kita dengan amalan-amalan yang meningkatkan ketakwaan dan ibadah kita kepada yang Maha Esa. 
Selamat mengerjakan Puasa kedua esok hari.. (",)

~HADAPI DENGAN SENYUMAN~

25 comments:

Tinta Emas said...

Saya pun berharap supaya masjid2 akan penuh sentiasa setiap kali solat tarawih..

Namun, selalunya semakin lama semakin sedikit yang solat tarawih..

Kalau yang pergi terawih tu tolonglah jaga penampilan diri juga...tutuplah aurat bagi perempuan...

Gen2Merah said...

Tinta Emas---> betul tu cikgu.. kdg2 ada juga jemaah perempuan ni dtg masjid tak tutu aurat.. sedih kan..

Prince Halilintar said...

alhamdulillah disini solat isyak dan tarawih pun penuh dgn kehadiran muslimin dan muslimat ke masjid dan surau2..harap2 berterusan la..

K O R I E said...

anak-anak muda skang kena sllu beri nasihat kat diorang.. mudah sgt lalai. mcm korie.. grr =_=
so cikgu sbg cikgu kena mainkan peranan yg penting unt nasihatkan diorang .. korie percaya cikgu dh buat yg terbaik unt mendidik .. Insyaallah.

Kancil 8349 said...

Terima kasih kau sokong aku geng...tapi kalau nak letak nie dalam segmen aku...mesti ada header aku taw :(

hehehe...apapun ini percubaan pertama...kalau ada kurang...kau email aku je terus...

Gen2Merah said...

Prince Halilintar ---> alhamdulilah.. semoga tradisi itu berterusan ye..

Gen2Merah said...

K O R I E -----> ehehehe.. Insya Allah.. mudah2an jadi yang terbaik kan.. thanx yaa

Gen2Merah said...

Kancil 8349----> gud lak ya

Abby Salvatore said...

selalu terawih di masjid raya dulu.sekarang terawih di surau utan ni jak..kekeke

Janagan malas2 terawih tahu!~ :)

AdinLala said...

Tapi saye terkilan jugak laa tengok budak budak lelaki berumur lebih kurang mcm saye (17) dah mula merempit di malam terawih.. Mungkin ckp ngn ibu diaorg nak g solat terawih, last last menyimpang~


JOM terbang ke ENTRI TERBARU AdinLaLa ! - Tebu Didahulukan, Durian Diketepikan
JOM review ke ENTRI AdinLaLa ! - Tinggi ke darjat kita?

Edy Ramanov said...

mudah-mudah kita semua dapat keberkatan dalam sembahyang terawih tu ya. selamat menjalani ibadah puasa. edy dah follow kat sini. jgn lupa singgah ke blog edy ya. tq

Shafika Syuhada Rosli said...

semoga ramadhan kali ini, dapat membentuk kita menjadik insan yang lebih baik dari yg sebelumnya . insyaAllah . :'D

>>madrasah Ramadhan

aizamia3 said...

moga kita semua mendapat keberkatanNYA.. ;)

cik sakura said...

masih lagi penuh ditempat cik sakura..alhamdulillah..

Gen2Merah said...

Abby Salvatore ----> ekekeke.. terawih d hutan ek.. d mana lah tu agak nya ye.. ehe

Gen2Merah said...

AdinLala ----> huhuhu.. anak2 muda zaman skrg.. macam2

Gen2Merah said...

Edy Ramanov---> terima kasih ya edy.. jap lagi saya akn terjah blog awak plak.. salam ramadhan

Gen2Merah said...

Shafika Syuhada Rosli ---> alhamdulillah.. sama2 lah kita berusaha ke arah itu ya.. thanx

Gen2Merah said...

aizamia3 ----> mudah2an kita mendapat keberkatannya kan.. thanx

Gen2Merah said...

cik sakura---> alhamdulillah.. mudah2an jemaah penuh beretusan sehingga ke akhir bulan. amin

Acik said...

hmmm ...
itu ler orang2 kita!

Gen2Merah said...

Acik ---> huhuhu...ini lah budaya org2 kita

Kancil 8349 said...

Salam,
Senarai segmen Kancil dah siap..jom terjah mereka yang lain...

http://kancil8349.blogspot.com/2011/08/segmen-kancil-8349-pengalaman-korang.html

N A T A S Y A ツ said...

makin lama, makin kurang. .

betul tu !

sokong sangat la.

*singgah dari segmen yang sama :D

^follow sekali ^_^

AIEN NOT ALIEN said...

hidupkan malam ramadhan dengan amalan..

salam ramadhan dari segmen kancil 8349..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...