G2M Superfriends

Friday, August 19, 2011

Kanak kanak dan Hari Raya

Jumaat, penghulu segala hari.  Seperti kebiasaannya pada hari ini rata-rata guru lelaki akan mengenakan pakaian baju melayu kemas.  Apa pun saya tertarik dengan pertanyaan seorang murid tahun 1 ini.. Hehehe.. layan saja laa ...


MURID:- "Cikguu, kenapa hari ini cikgu macam pakai baju Hari Raya?"

SAYA:- "eh, Kan hari ini dah Hari Raya.".. (hehehehe :P

MURID:- "eeeee mana adaaa... mak saya kata belum lagi Hari Raya pun."..

SAYA:- "Ooo iye? Jadi bila la konon Hari Raya tu?"

MURID:- "Mak saya kata, kalau rumah kami sudah siap kena cat, barulah Hari Raya."

SAYA:- "oo hehehehe.".. (",)

Sometimes seronok jugak layan karenah kanak-kanak bercerita ni. Ikhlas dan jujur dalam meluah. Sebagai ibu bapa mahupun guru, harga diri kanak-kanak perlu dihargai.

Harga diri adalah satu cara di mana kanak-kanak menilai diri mereka sendiri.
~HADAPI DENGAN SENYUMAN~

34 comments:

Umi Asura Sanusi said...

alahai~ comelnyerrr la budak2.

Lulu Caldina said...

laa, upload lah gambar 'baju raya' menurut student tu.. nak juga tengok, betul ke baju macam dah nak raya..ekeke

Prince Halilintar said...

bagus betul tips utk ank2 ni..nnt prince pakai tips ni klu dah ade anak nnt..hehe

p/s:harini pon prince pkai baju melayu..

Gen2Merah said...

Umi Asura Sanusi---> budak2, biasala cumel2.. nanti dah besar xtau macam mana rupa dorg da.. ehe

Gen2Merah said...

Lulu Caldina ----> hihihi.. malu lah nak upload Lulu.. baju raya saya memang cantik, cuma orangnya ja tak menawan... hahaha

Gen2Merah said...

Prince Halilintar ---> iye, tips ni memang berguna utk kita dalam mendidik anak-akan mahupun adik2 kita

AIEN NOT ALIEN said...

ya..kanak-kanak memang jujur, tapi ada juga yang dah pandai tipu sikit2 sekarang ni...huhu..

thankz ya kongsi tips nak membantu membina perasaan harga diri yang tinggi dikalangan anak2.. ^_^"

Gen2Merah said...

AIEN NOT ALIEN----> ehehe.. sama2.. anyway kanak2 kalau nak menipu ni kita boleh detect... senang je nak cam kalau mereka nak kenakan kita..

missgee said...

Ketawa saya baca
jawapan budak tue..
Jujur semacam..
Tapi itu yang benarnya :)

Clara said...

Nice laa..

klu CR?

kdg2 rse bersendirian wlaupown kwan2 kat skliling..

Tp, CR jenis yg gmar berinteraksi..

a kl citizen said...

suruh mak dia cat rumah cepat sikit, boleh raya cepat... :)

Gen2Merah said...

missgee----> iye betul. kanak2 memang jujur bila berkata

Gen2Merah said...

Clara ----> baguslah kalau macam tu. diam2 berisi... ehehe

Gen2Merah said...

a kl citizen----> ahahahaha... kalau esok siap cat, esok lah raya kan..

Muaz Faris said...

kanak-kanal zaman skarang..hik2

muazfaris.com

Gen2Merah said...

Muaz Faris----> ehehehe... kanak kanak riang

cik sakura said...

comelnya..budak2 kan..apa-apa pun mmg comel..

senyumSOYA said...

mak saya cakap kalau nak tahu raya ke tak malamnya macam perang..^^"

Gen2Merah said...

cik sakura ---> ehehehe. mimang cumil2 kan..

Gen2Merah said...

senyumSOYA ----> ahahaha... malam main mercun rupanya.. ehehe

PeRmAtA bIrU said...

comel jerkan bila layan budak2 gitu..hahhahha..:)

Liana Norazmi said...

haha..budak2 skrg nie daa maju~
btw,Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri n Salam Merdeka..Salam Ukhwah gak.. (:

Gen2Merah said...

PeRmAtA bIrU----> ahaha.. best kena2kan dorang ni.. ehehe

Gen2Merah said...

Liana Norazmi----> mudah2an mereka membesar menjadi insan yang berbakti pada ibu bapa dan masyarakat kan.. salam aidilfitri gak ye

Mizfantagiro said...

sy xleh makan buffet..sebab sy makan sikit jer..nanti membazir jer bayar mahal2 =)

Niena Pengembara Ilahi said...

banyak nyee... erm, sy kalau berbuka biasa je.. 3biji krma,pastu makanan dh tersedia kt sini, jarang beli.. kalau beli pun gilir2 je ngan housemate sy, Alhamdulillah.. dh masuk ramadhan 21 ni.. duit makan tak abis pun rm30 lagi.. makan apa yg ada..

terima kasih sbb sudi baca blog sy yg serba kekurangan tu.. :)

Gen2Merah said...

Mizfantagiro----> iya betulll.. saya setuju.. ehe

Gen2Merah said...

Niena Pengembara Ilahi ----> iya niena.. satu perkongsian yang baik sesama kita.. salam ukhuwah yee..

Nizam Ijam said...

da tua ni xrasa kemeriahan nya..hehe

Gen2Merah said...

Nizam Ijam----> ahahaha, kita sajalah yang meriahkan budak2 kecik ni.. ekeke

aizamia3 said...

sekarang turn anak2 pulak rasa kemeriahan beraya.. ;)

Gen2Merah said...

aizamia3 ----> yelah, mungkin kita tersenyum melihat telatah mereka hari ini sebagaimana yang kita pernah buat masa zaman kanak2 dulu kan..

ecadwinkyasha said...

so sweet ur student,teringat my student masa jd gstt dulu....
dorg ne kalau bercakap comel je,then xmenipu :)

Gen2Merah said...

ecadwinkyasha---->

ehehehe... memang comel kan ajar budak2 ni.. tapi payahnya nak menjaga hanya kita guru2 yang tahu.. ekeke

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...