G2M Superfriends

Monday, August 8, 2011

Bersahur bersama BUAH PISANG

4.30 pagi. Kejap lagi nak masuk waktu imsyak bagi kawasan Tawau dan yang sewaktu dengannya. Dok kekenyangan lepas makan sahur ni, tiba-tiba plak aKu terkenang zaman kampus dulu. Masih segar dalam ingatan, kalau lewat bangun sahur, ahaaaa....>>>


Cepat-cepat lah makan buah pisang.. Ekekeke.. express dan cepat. Sumbat dua tigi biji, gullpp campur dua gelas air suamm.. Siapp. Alhamdulillah.. Hahahaha. Itu lah tips kalau dah lewat sangat bangun sahur. Sediakan saja buah pisang. Insya Allah kenyang juga. 

Kenangan lama, tetap menggamit memori yang indah bagi setiap insan.... weeeee~


Jom baca khasiat 8 buah pisang yang patut kita ketahui:

1. Pisang merupakan sumber kebaikan potassium, karena 100 gram pisang mengandung 400 gram potassium. Sekedar mengingatkan, potassium adalah nutrisi yang bisa membantu menurunkan tekanan darah, menyuplai energi, membantu pertumbuhan otot dan mencegah terjadinya kram otot.

2. Delapan asam amino-molekul pembentuk protein dikandung pisang. Itu dibutuhkan tubuh, karena tubuh tak mampu menghasilkannya.

3. Duapuluh tiga Juta pisang dikonsumsi para petenis pria dan wanita dalam turnamen tenis Wimbledon setiap tahunnya. Maklum, pisang memiliki sumber energi tinggi.

4. Diare bisa disembuhkan hanya dengan mangkonsumsi pisang yang memiliki titik-titik coklat di kulitnya. Sebab, ada pectin, potassium dan magnesium yang dikandungnya.

5. Pisang mampu memulihkan stamina tubuh, sebab pisang menggantikan potassium yang hilang dari dalam tubuh. Selain itu pisang juga mampu menghilangkan rasa pegal, mengurangi rasa mual, dan mengurangi tingginya level magnesium, sehingga membantu menghilangkan pusing dan melancarakan peredaran darah.

6. Kulit pisang mempunyai manfaat lebih di daerah tropis, selayaknya Indonesia. Rasa gatal dan bengkak bekas gigitan nyamuk bisa dihilangkan dengan hanya mengusapkan kulitnya.

7. Dua pisang sehari mampu mengurangi tekanan tinggi sampai 10 persen. Itu berdasarkan penelitian para dokter di India.

8. Pisang mengandung tiga gula: fruktosa, sukrosa, glukosa dan memiliki lebih banyak karbohidrat serta serta yang penting dibandingkan buah lain. Gula yang masuk ke aliran arah mengalir dengan kecepatan berbeda yang bisa menjaga kadar gula dan menghindari energy crashes.

[SUMBER]

~HADAPI DENGAN SENYUMAN~

30 comments:

Kancil 8349 said...

Aku dulu geng makan maggie yang tidak masak...buat macam keropok je...:) itu kalau ndak sempat...hehehe

Gen2Merah said...

Kancil 8349 ----> iya ka geng... setahu aku tak baik makan makanan ringan such as keropok atau meggi kering macam tu time sahur.. sebab benda2 tu dah lah tak berkasiat, bikin kering tekak juga..

baik makan Pisang.. dah lah express, banyak khasiat plak tu.. ekekeke

Citarasa Rinduan said...

selamat pagi adik.......
setuju sangat2 buah pisang mmg bagus..
lagilah kes terdesak mcm adik pagi nie...

harap2 mencukupi sampai waktu berbuka ya..

Gen2Merah said...

Citarasa Rinduan ----> ehehehe.. terima kasih ya kakak ayu....

nurayunni said...

bestnye pisang..nk berbuka nga pisng la..:)

H.J said...

muhahaa..pisang memang padat..suai sangat nak bersahur nga pisang..haha

Golden Rose said...

buah pisang sebenarnya ada byk khasiat...sebiji sehari dah bleh bagi kita cukup tenaga

intan_blur said...

senang beb..kenyang pun kenyang..

L said...

jom bfikir di bulan ramdhan..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/jom-berfikir.html

CikGu Ma said...

saya makan kismis pg tadi...menggantikan sebarang makanan lain sebab tekak x boleh menelan makanan di awal pagi =)

Gen2Merah said...

jom berbuka dengan pisang,.. ehe

Gen2Merah said...

H.J----> yeahh, pisang juga mnyehatkan... ehehe

Gen2Merah said...

Golden Rose----> iya, saya sangat setuju.. Pisang itu serat yang penting dalam pemakanan seharian

Gen2Merah said...

intan_blur ----> senang, simple dan mudah... kenyang lagi kan

Gen2Merah said...

L----> jom... ehehe

Gen2Merah said...

CikGu Ma ----> owh, macam tu ya cikgu.. kismis pun ok kan... (",)

Prince Halilintar said...

dah taw pisang mmg byk khasiatnya..suke pisang

Gen2Merah said...

Prince Halilintar ---> ehehe.. saya pun suka pisang tau.. nyummi

Kancil 8349 said...

kalau aku tahu pisang tu banyak khasiat dari dulu aku makan untuk sahur...tapi kau tahu juga kan hidup di Shah Alam...ndak dapat jumpa pisang kat sana...:(

Rahmah Ram Ram said...

salam singgah sini dari segmen lulu caldina...blog yang cantik dan menarik serta mempunyai entri yang berinformasi...gud luck semoga gen2merah berjaya ye.

salam kenal dan follow...

sakurasue said...

kalau mkn pisang mmg cepat knyang kann.. :)

Scarlett O'Hara said...

Tiba2 terbayang dah sedia nak sahur di meja makan.Dah tu buah pisang pun nak sahur duduk di meja sebelah...hehehe!

MAMA CACA said...

pasni kalau chekgu luck dpt la menempek lg kat blog lulu cun ye..gud luck chekgu..

Gen2Merah said...

Kancil 8349----> oo ya ka ums.. pisang x dpt jumpa d Shah Alam? pelik gak dengar

Gen2Merah said...

Rahmah Ram Ram----> salam kenal mengenal juga Ramlah

Gen2Merah said...

sakurasue----> iya betul... express dan mengenyangkan

Gen2Merah said...

Scarlett O'Hara ----> ehehehe.. selamat menunaikan ibadah sahur ya cikgu

Gen2Merah said...

MAMA CACA ----> alhamdulillah, mekasih ya ..

MamaEma said...

pisang memang kasi tenaga..cuba tengok rancangan rafeeq tu...hehehe

Gen2Merah said...

MamaEma---> yelah, betul tu Mama..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...