G2M Superfriends

Thursday, August 18, 2011

Keghairahan 1 SYAWAL

Memecut laju ke bandar, sudah bersilih ganti lagu-lagu raya diperdengarkan di corong radio kereta ini. Lagu raya baru versus lagu raya lama. Nampaknya aura dan bahangnya 1 Syawal semakin terasa kehangatannya. Gedung beli belah sana sini sibuk dengan orang ramai. Jalan-jalan tidak sedikit pun memberi ruang untuk meletak kereta dengan mudah. 

Aku masih ingat zaman kampus dulu. Time-time macam ni lagu lagu-lagu ringtone raya semakin menghiasi hanpon peribadi. Sengaja diperdengarkan untuk merancakkan suasana semasa.


 
Ramadhan masih ada seminggu lebih lagi. Tapi aura menyambut Syawal  kian mendahului segalanya. Tiba malam, kebanyakan orang lebih cenderung memilih untuk bersesak-sesak membeli baju raya di bandar berbanding berjemaah terawih di masjid yang semakin kurang barisan safnya. 

~HADAPI DENGAN SENYUMAN~

18 comments:

Afikah Aziz said...

setuju sangat,jalan2 makin sesak dan sibuk,dah tu setiap kedai plak pasang lagu raya muehehe,semangat raya lebih je haihhh :P

Prince Halilintar said...

rugi sesiapa yg xmahu ganjaran yg Allah janjikan terutama 10 mlm terakhir tu dgn kehadiran malam yg lbh baik dr 1000 bulan..

QueeN TerataI said...

kan.. sepatutnya 10 mlm terakhir nila kita amik kesempatan utk beribadat akan tetapi manusia lbh mengejar dunia... Waallahualam

p/s: Queen ada tag en. Gen2.. silalah join kalo sudi :)

http://queenofbutterfly.blogspot.com/2011/08/ga-saya-mahu-duit-syiling-malaysia-siri.html

Umi Asura Sanusi said...

dah nak raye ni ada satu benda yang paling sye tak suke..bunyi mercun yang kuat giler, boleh terkejut sampai nak luruh jantung ni!

PeRmAtA bIrU said...

betul tu masing2 sibuk untuk menyambut syawal.. tapi tak sibuk untuk melengkapi bulan Ramadhan yang makin di penghujungnya...

Dianaa said...

Tak sabar nak rayaa :D

FD review blog ni ;)
http://ftndiana.blogspot.com/2011/08/follower-ke-888.html

padlie said...

kat sini bazar ramadhan pun banyak yg dah tutup.. diorang dah start prepare nk beraya..

Gen2Merah said...

Afikah Aziz ---> ehehe.. asalkan semangat raye tu tak lupa dengan amlan2 ibadah Ramadan kan

Gen2Merah said...

Prince Halilintar ----> iya, saya setuju...

Gen2Merah said...

QueeN TerataI ----. betul, jangan lah kita mengejar keduniaan dengan melupakan ganjaran akhirat kan

Gen2Merah said...

Umi Asura Sanusi----> ahaha, mmg dah tradisi sambut menjelang raya macam tu.. bunyi mercun sana sini.. huhu

Gen2Merah said...

PeRmAtA bIrU----. itulah tanda2 nak berkahir ramadan.. org ramai sibuk membuat persiapan. terawih pun da semakin kurang.. huhu

Abby Salvatore said...

Abby paling jauh kuar gi batu 8.blum kuar2 gi bandar lagi...:)
Semoga di tetapkan hati untuk terus menunaikan suruhannya.Amin..:)

Gen2Merah said...

Abby Salvatore----> amin... raya nanti nak serbu umah abby la.. ehe

Gen2Merah said...

Dianaa ---> ehehe. selamat hari raya..

Gen2Merah said...

padlie ----> wahh, iye ke Bazaar dah nak tutup sebab nak prepre utk raya.. lagi la hebat.. huhu

aizamia3 said...

makin dekat makin terasa kemeriahannya..
persiapan raya dah macam-macam yang dapat dilihat..

tapi apapun bersederhanalah dalam menyambut raya.. ;)

Gen2Merah said...

aizamia3---> iya, besederhana lah dalam berbelanja kan..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...