G2M Superfriends

Monday, October 17, 2011

Apa itu HIJAU?


 Apa itu Hijau??

HIJAU itu harmoni.. HIJAU itu kedamaian. Ianya indah dan berseri.  HIJAU adalah lambang alam. Ia menunjukkan pokok-pokok dan tumbuhan. Ia menggambarkan isi kandungan dunia. Warna HIJAU juga dianggap sebagai warna tradisi untuk agama Islam. 

Cuba bayangkan dunia tanpa warna HIJAU?? Kering kontang rasanya alam. Kering, lesu, lemah dan tidak bermaya. Mana mungkin kenderaan boleh beratur jalan tanpa warna adanya isyarat HIJAU. Mustahil tumbuhan boleh segar bugar tanpa kehijauan menyinari.   Kerana HIJAU itulah gambaran dunia yang gembira.

Tidak ada warna yang lebih banyak disebutkan dalam Al-Qur'an melebihi warna HIJAU. Allah SWT menggambarkan keadaan penghuni syurga dan segala kenikmatan yang melingkupinya dalam suasana yang penuh keceriaan, kebahagiaan, kenikmatan, dan ketenangan jiwa.

Allah SWT berfirman di dalam Surah Ar-Rahman: "Mereka bersandar pada bantal-bantal yang
HIJAU dan permadani-permadani yang indah." 

HIJAU dan "bersih", kedua-duanya merupakan warna dan sifat yang ada dalam syurga seperti yang digambarkan dalam Al-Qur'an

Betapa suci dan mempersonanya warna HIJAU

~HADAPI DENGAN SENYUMAN~

49 comments:

JunAina said...

sukan sekolah anak2 kak aina telah berlangsung pada March lepas...& anak bungsu rumahnya jugak HIJAU.

Mrs Lurve said...

hijau jgk salah satu warna kesukaan Rasulullah saw..

Rai said...

saya pun rumah hijau masa skolah dulu..good luck!!

QueeN TerataI said...

dulu sya pun rumah sukan warna hijau!! chaiyok2... yeszaaaa hijau itu kedamaian.. that y i like hijau... :)

bobiedanbad said...

saya pun pasukan rumah hijo hahahaha

PinKy MoMMa said...

huhu cakap pasal warna hijau kan..dari skolah rendah smpai menengah memang tak pernah dapat rumah lain..memang lar muka umah hijau huhu..

tapi sekarang suka warna pink..erkkk ;p

~SaL IjOu~ said...

uhu.sy suke kaler ijou!!..sampai kwn2 pun panggil nama 'Sal Ijou'..dari sekola rendah uma sukan ijou..sekolah menengah uma ijou..masuk ipg pun uma ijou..n selalunye mesti uma ijou menang..hoyeh!~ ;p

C` Ayob-Ilmu Asas Hidup said...

hijua....i like....

ila said...

Nabi kite pon suke warna hijau jugak kan.

kt skola sye rumah biru.tapi tiap2 taahun mesti rumah hijau yg johan,.
eiishh

PeRmAtA bIrU said...

hijau itu kesegaran dan kedamaian... dulu saya pon rumah sukan hijau... hehheh.. go rumah hijau... hijau sentiasa boleh!!!... heheheheh

Papa Mifz said...

maso sekolah den rumah merah...

Aien Not Alien said...

hijau itu menyamankan...hehe


time sekolah dulu rumah merahhhh je..macam kereta gen2merah cikgu... hehheehe

Kancil 8349 said...

weina geng...lupa sudah aku, apa warna rumah sukanku di Batu Payong...hehehe

feza said...

yay..hidup hijau. masa sekolah dulu pun rumah sukan hijau. Harap2 rumah hijau menang ya cikgu. hijau..hijau..hijau.

IMANSHAH said...

gua merah beb,, dulu kni dan selamanya

Prince Halilintar said...

semoga rmh hijau berjaya nanti...dulu sy rmh biru..

CikGu Ma said...

hijau itu PAS....heheheheheh..tidak ada kena mengena...saya minat biru, tapi kenapa cikgu tuang cat kat blog saya jadi pink??? nngggeeeeee...

tapi sekarang blog sepah...salah coding ape tah..nak cek balik dah penin..tunggu bulan 12 nnt, nak buat "rumah baru"..kunun2 nya...harap2 ensem la...

Qienah said...

kecik dulu, mmg umah ijau..sntiasa jadi juara..sekarang blog sayapn ijau.hihi..

cinnamon.com said...

saya suka hijau..

Mamamya said...

masa sekolah dulu pun akak rumah hijau dr ting 1 sampai 5 n warna hijau mmg warna kegemaran dr dulu smpi skrg.... :D

maszull said...

salam dil...nyaman rasanya bila dpt memandang color hijau ni kn...:)

p/s betul ke sape suka warna hijau ni orang tu seorang yg kuat cemburu....:)

missgee said...

Sukan???
Hijau boleh!!!!
Chaiyok..chaiyok

P/s: Hijau Bumi Tuhan!!

NOOR FATIN said...

hijau mendamaikan!! ngeh3

saniah said...

salam cikgu..akak dah ziarah rmh cikgu...ehh akak memang suka kaler hijau..emm sekarang tengah gila menukar brg kat dapur dgn kaler ni..sedap dan sejuk mata memandang kan kan...gud luck to rumah hijau..ehh sukan tahunan belum habis ke?

3no gr33ny said...

hijau itu lambang kesihatan jantung dan fizikal tau menurut pakar warna..hamba penyokong hijau yang setia..!

Gen2Merah said...

@ JunAina----->
anak bongsu akak pun Hijau ye... sokong2. heee


@ Mrs Lurve----->
iya betul3x.. warna kegemaran Rasulullah saw


@ Rai----->
yeahhh Hijau.. Kita sahabat.. ehee


@ QueeN TerataI---->
akak pun Hijau ye... Yeaahh.... Hijau2


@ bobiedanbad----->
wah, cikgu pun Hijau... ramainya kawan kan sini .. ehee


@ PinKy MoMMa---->
ahahahaha.. Kesian Momma.. malar dapat umah Hijau ek.. Hee.. Rumah Pink mana ada momma.. hehehe


@ ~SaL IjOu~---->
oooo, patut lah Sal di gelar Ijou.. rupanya suka kaler Hijau ek.. ehehe.. Yeaah, umah Hiajo bakal juara kan..


@ C` Ayob-Ilmu Asas Hidup ----->
abang Cayob pun suka Hjau.. cayalah.. heee


@ ila---->
tiap2 Tahun mesti umah Hijau yang Johan ek?? yaa, itu sudah semestinya... hahahaha


@ PeRmAtA bIrU---->
yeahah, Hijau sentiaa boleh kan.. aha


@ Papa Mifz----->
papa, umah merah tak best langsung... ehe


@ Aien Not Alien---->
Ehehehe.. sebenarnya saya nak juga umah merah,. tapi apa kan daya dapat hijau.. wakaka


@ Kancil 8349---->
kau kan umah Biru dulu.. Rumah paling last kalau sukan... ekekeke


@ feza---->
Ya Hijau... harap2 warna kita bakal juara yeaaahhh...


@ IMANSHAH---->
ahahaha.. Saya Hijau dulu, sekarang dan bukan selamanya.. ehehehe


@ Prince Halilintar ----->
Prince, umah Biru selalu da[at nombor last kalau d sekolah.. ehehe


@ CikGu Ma---->
ehehehe.. tu la, sapa suruh ubah sana sini.. kang dah berterabur.. saya pu cdg nak tukar template gak ujung bulan ni.. ehehe


@ Qienah---->
wah, Tahniah sebab memilih umah Hijau.. Ya, mesti akan juara punya.. ahaa


@ cinnamon.com----->
cayalah cinnamon.com.. Hijau hijau


@ Mamamya----->
hijau warna kegemaran ye.,, Tahniah.. hehehe


@ maszull----->
cemburu?? ya, mungkin juga. Sebab Hijau memang cemburu kalau rumah sukan lain dapat juara.. ehehe
Tak pasti pula kak kalau warna da dikaitkan dengan tingkah laku manusia.. ehehe


@ missgee----->
selamat Pagi cikgu.. Hijau Bumi Tuhan kan...


@ NOOR FATIN---->
iya, Hijau mententeramkan juga.. hee


@ saniah---->
tima kasih kak.. sukan tahunan selalunya kami akan buat selepas abis exam UPSR dan exam sekolah,.. Ujung tahun semuanya akan relax.. baru murid tdk terganggu dengan pelajaran kan


@ 3no gr33ny----->
ooo, iye ke?? baru plak saya tau Hijau itu lambang kesihatan jantung dan fizikal.. tima kasih ats perkongsian ini yee

farah fauzi said...

hijau kan mendamaikan....huhu....

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

Rasululullah saw juga gemarkan hijau kan..


ms kawen dulu sy guna tema hijau..


rumah sukan ms sekolah (ms form 5) dulu pon sy rumah hijau..


rumah sukan tadika anak sy pon hijau..

Maya Mayana said...

hijau itu mendamaikan jiwa

rasa lapang kalau tgok swh padi terbentang

nk daftr jd murid pompuan boleh tk?

ieja amieja said...

salam kenal..
hijau itu warna kegemaranku ..
sekul dulu : umah hijau
gr sandaran: cikgu umah hijau
ank: 2 org drpd 3 sukakan warna hijau
ngan yg sulung, sukan umah hijau

hijau..hijau n hijau...byk hijau mewarnai kehidupan kami..

panjangnyer komen..huhu

munna said...

kak munna masa sekolah dulu pun rumah hijau..selalu jadi juara

merahitujambu said...

hijau je??pink xde??=p

Hanis MY said...

patutlah intro starting dgn hijau...yosh ganbare...

ziraziz said...

HIJAU mata sy bc entri ni :P...

err tiba2 ingt lagu HIJAU zainal abidin hhehe..

Titisan Hujan said...

ganbare HIJAU!!!



*Suka gk guna kata2 ni
'hadapi dengan senyuman'

anitadiana said...

kak ita sekolah dulu selalu rumah hijau...sekarang anak kak ita sekolah pun hijau gak...suka gak lah hijau ne..tapi paling suka warna biru...

IntaNBerliaN said...

entry ni tiba2 nmpk cantik pulak dgn warna hijau.. hihii

Niena Pengembara Ilahi said...

sejaak pra skolah, sekolah rendah, sekolah menengah... hijau aje,. tpi kat akademi sy company charlie.. kuning ^.^

Wani said...

rumah sukan saya warna hijau!
go go hijauuuuuuu

Jue said...

Ade bdk umah aku dulu suke giler kaler ejau hihi

nazira said...

pergila berehat.. kecian cikgu.. hahaha..

http://nazira-mypersonallife.blogspot.com/

Mama Gee said...

suka hijau dgn pink...menenangkan.. :)

aizamia3 said...

anak ai dak Adik sebut warna hijau - ben10.. huhuhu.. pengaruh ben10..

psstt: disebabkan terlampau suka dengan warna merah, kuning, hijau sampai sanggup mintak adik kawan belikan baju sukan satu sekolah tu.. hikhikhik.. tak sedar diri tu dah jadi mak budak.. tapi tetap remaja purba.. hahaha...

Hanie_Dew said...

hijau tenangkan mata anda.

dill said...

ya, nama kita lebih kurang :)

dill.

gwen velora said...

kesian students penat. anyway, thanks for following my blog. i follow you back :)

wan nurul hezrina said...

alahai mmg nampak kepenatan budak tue..cian..org kata cikgu sik jer naek gaji tapi sebenarnya tugas guru mmg banyak?tak cukup kat sekolah bawak alik umah..blum ditambah ngan kegiatan luar n murid2 yang ada mslh=)

wan nurul hezrina said...

mummy salah komen..rupanya komen kat atas..terus komen tgk gmbr tak tgk salah komen rupanya..mummy suka sangat benda kaler ijau..tapi ijau yang soft bukan striking kaler..huhumendamaikan..n suka ngan katak ijau tuh.cuteee

nuha said...

love green color..!!^^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...