G2M Superfriends

Sunday, October 23, 2011

BERJALAN KAKI lebih baik

Suatu pagi di dalam kawasan perkarangan masjid di tengah bandar Tawau. Sebelum bergerak ke destinasi, saya ambil peluang untuk duduk bersantai di tangga masjid ini sambil memerhatikan gelagat manusia yang lalu lalang. Suasana kesibukan di luar sana sungguh hiruk piruk dengan lautan kenderaan dan manusia.


Memang pagi-pagi macam ni jalan selalu jammed. Orang ramai sibuk menyelesaikan urusan yang perlu. Di setiap penjuru bandar, kenderaan sanggup berasak-asak panjang semata-mata nak mencari tempat parking yang satu. Tak jumpa satu, sanggup lagi pusing dua tiga kali lagi untuk mencari. 

Bagi saya, apalah salahnya kalau mereka ini parking ja mana-mana tempat yang ada. Jika kereta parking jauh bukan ada masalah kan. Then berjalan kaki je lah ke mana-mana. Dapat jimat minyak, dapat senaman free.

Itu sebab saya lebih prefer untuk meletakkan kereta di perkarangan masjid ini yang lebih banyak tempat parking kosong. Lagipun park sini free.. ehehehe. Pastu kaki boleh lah melangkah sana sini dengan senang hati..

Manfaat berjalan kaki ni banyak sebenarnya. Kalau malas nak berjoging, berjalan kaki adalah alternatif yang terbaik. Cuba lihat manfaat dan kebaikan berjalan kaki ini.

1. Mencegah serangan jantung
2. Mencegah serangan stroke
3. Menurunkan berat badan
4. Mencegah diabetes

Rutin berjalan kaki sebenarnya bukan hanya memberi manfaat positif kepada jasmani kita. Lazimnya ia juga akan memberi kesan positif terhadap kesihatan mental. Dengan meluangkan  masa selama 30 minit sehari untuk berjalan santai, organ kardiovaskular kita sihat, dan mood dalaman kita terjaga dengan baik.

Menurut para ahli psikologi, orang yang rutin berjalan kaki akan merasakan berbagai manfaat berikut:

1. Meningkatkan kepercayaan kepada diri sendiri.
2. Emosi akan lebih tenang daripada suasana stress
3. Mengembalikan semula kekuatan tenaga dalaman.

Jom, berjalan kaki.... Heeeee...

p/s: Ada orang tu kan, malas nak berjalan kaki sebab takut Hitam kena panas.... heeeehe

~HADAPI DENGAN SENYUMAN~

18 comments:

Syieda_Joy™ said...

berjalan kaki senaman yang sihat..^_^ hari2 syieda g kerja jalan kaki.. 15minit..

^_^ hihihi

CikGu Ma said...

so, tinggalkan gen2 merah anda di rumah k..jalan kaki ke sekolah..hehehe...


*** ada orang tu kan malas nak berjalan kaki sebab takut hitam kena panasa..--> sape ek? saya tak takut sebab saya clourful..ekekekeke

bobiedanbad said...

hari2 saya jalan kaki pi keja

tunz said...

jalan kaki menyihatkan badan

Sunah Sakura said...

dulu masa degree memang sentiasa jalan kaki gi fakulti..skang ni da takleh jalan lama sangat..tumit akan sakit...huhuhu

CIK PARO! said...

betull..cik paro suka jalan kaki..

Kancil 8349 said...

betul tu geng....teringat plak aku kau temankan aku beli raket dulu...jauh juga kita berjalan..dah tu tengahari lagi tu...hehehe

terima kasih kerana memberi pandangan dan komen terhadap segmen Kancil...apapun kancil dah tutup segmen nie atas sebab2 tertentu

kalau sudi jomlah ke blog kancil

http://kancil8349.blogspot.com/2011/10/segmen-kancil8349-siapa-follower-anda_23.html

budak kacamata said...

berjalan dpt tgkatkan kadar metabolisma dlm badan..membe sy pernh cakap , once kiter jogging, nk turunkan berat badan pon sng..tp kena struggle btol2 la.huhu

IMANSHAH said...

saya petang2 main hoki..kira ok la

cinnamon.com said...

saya tak suka nak jln2 guna kaki..cpt penat..naik kereta..parking dekat2..kalau boleh dkt dgn pintu..kedai ke..pintu apa2 lah..janji 2/3 langkah je..jogging tak pe..sbb lari ..hehe

3no gr33ny said...

seronok je jalan kaki..dapat hirup udara segar..dalam kereta selalunye aircond je

Ezad Skytech said...

best pe jalan kaki ni...banyak kelebihannya kan...hee~

maszull said...

assalamualaikum dil...satu senaman yg amat menyehatkn dan menyenangkan sekali...:)

QueeN TerataI said...

dah puas dah berjalan kaki.. dr sekolah rendah smp ke sekolah menengah sehinggalah ke matrikulasi membawa ke universiti... Walau ada bas bole bawa ke sesuatu tempat Queen lbh senang berjalan kaki sbb kalo naik bas kena berebut2 dan berhimpit2.. hehehe skrg g keja je x jln kaki hhehehehe tp dr parking nak ke opis jln kaki gak la.. jauh juga la nk berjlan kaki.. hihihihi

wan nurul hezrina said...

skang kena banyak2 jalan kaki biar bleh kuar peluh n sihatkan badan

aizamia3 said...

ada orang suka cari parking kalau boleh nak depan kedai tu jugak.. kalau ai.. kalau cari takde gak parking walau jauh, tak payah pergi cancel terus.. nak pulak sekitar PJ ni memang payah nak cari parking..

aizamia3 said...

ada orang suka cari parking kalau boleh nak depan kedai tu jugak.. kalau ai.. kalau cari takde gak parking walau jauh, tak payah pergi cancel terus.. nak pulak sekitar PJ ni memang payah nak cari parking..

Hanie_Dew said...

eee...dapat tgk masjd bandar ni. rindunyaaaaa..

mas kecik dulu solat terawih kat sini la. meriah gila.

skrg dah ada masjid baru yg lebih besar.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...