G2M Superfriends

Tuesday, September 6, 2011

Nasib baiklah MURID saya yang jumpa

Orang kata, jangan sesekali letakkan wallet anda di mana-mana walaupun sebentar. Kerana kelalaian tanpa kita sedari selalu terjadi. 10 tahun dulu saya pernah tertinggal wallet saya di atas pondok telefon setelah selesai membuat panggilan. Nasib baiklah orang yang menggunakan telefon selepas saya bersikap jujur dan memulangkan kembali.

Dan pagi tadi kejadian yang sama berulang kembali. Huhu ~

"Cikguuuu... cikgu terlupa sesuatu ka? Dompet cikgu tertinggal di atas bumbung kereta cikgu la". Shiela pelajar tahun 5 tercegat depan pintu sambil termengah-mengah memberitahu saya sesuatu yang penting.

"Haaa? Ya Allah. Dompet duit akuuuu... Napa la aku lalai sangat ni.. arghhh"



Spontan saya bergegas turun "as fast as leopard' ke tempat parking kereta saya. Di sana terlihat beberapa orang murid telah pun berkumpul mengelilingi kereta Merah saya. Masing-masing dengan tersenyum tersengih. (",). Alhamdulillah, dompet di atas bumbung kereta saya tak terusik langsung. Masih dalam kedudukan asalnya. 

Terima kasih murid-murid semua. Terima kasih sebab melaporkan cikgu benda yang paling berharga ini. Kalau orang lain yang jumpa mesti dah hilang agaknya. Hehehe. Murid-murid SK Batu Payong memang jujur-jujur belaka.  Alhamdulillah. (",)senyummm...

Duit tebal, nasib baik tak berputih mata . Heee~

Syukur alhamdulillah 1000000000x...

~HADAPI DENGAN SENYUMAN~

62 comments:

maszull said...

salam.....mcm mana boleh lupa cikgu...klau hilang purse tu kan kes naya....nasiblah anak2 murid semuanya baik2 belaka mcm cikgunya juga...:)

Gen2Merah said...

maszull---->

tengok cikgunya laaa.. cikgu baik mesti anak2 murid pun baik.. wakakaka.... :P

Kancil 8349 said...

Salam geng...

hahaha...nasib je bebudak tu ndak pandai mengusik barang orang...kalau tak pening kepala kamu dibuatnya...apalagi belanjalah dorang makan ke tak pun beli minuman ke...hehehe

Gen2Merah said...

Kancil 8349 ---->

sudah aku tanya dorang mau makan apa.. tapi dorang tolak sebab ikhlas konon nak menolong... wakakaka...

cik sakura said...

baik betul murid tu ye..bagus ada sifat jujur dalam diri..cikgu jangan lalai lagi ye..hehe

Kakkoii said...

mulut aje kate ikhlas... tapi kalo dah beli dewang x tolak nye

dylla abas said...

ish..bnyk duit tu cikgu.kalau hilang mmg terkilan juga rasanya kan.alhamdulillah dpt balik.student cikgu mmg de best la..thumbs up!!

Citarasa Rinduan said...

Ya allah.
mujur murid cikgu jujur...
mmg rezeki awak.......

whitecappuccino said...

cikgu ni..muda2 dah pelupa ya? apapun alhamdulillah..dapat murid mcm mereka...masih ada rezeki

Gen2Merah said...

cik sakura ---->

hehehe.. tima kasih cik Sakura...

Gen2Merah said...

Kakkoii ---->

ekekeke.. itu sudah semstinya... tu sebab saya ucap terima kasih je.. ehehe

Gen2Merah said...

dylla abas ---->

ehehehe.. syukurlah mereka semua jujur.. kalau mereka berpakat nak curik abis lingkup cikgunya ni.. ehe

Gen2Merah said...

Citarasa Rinduan---->

syukurlah kan kak ayu.. thanx ya

Gen2Merah said...

whitecappuccino ---->

iya, syukurlah masih ada rezeki utk saya... bukan pelupa, selalu sangat lalai.. ehehe

missgee said...

Bagusnya murid itu..
Mesti sebagus cikgunya..

P/s: Duit tebal tue yang mahal.. Bila mau belanja?? hehehe

Gen2Merah said...

missgee---> cikgunya takda lah bagus sangat.. tapi bole la... wakaka..

duit tebal tu utk bayar keta.. tapi kalau nak d belanja datang lah Tawau.. banyak roti canai yang murah2 di sini.. ehe

cayob said...

waaa bolehlah p urut badan ini...kan...belanja aku!!!....

Gen2Merah said...

cayob---->

ahahaha... ko lagi loaded dari aku tuan

Jue said...

Nsb baikla kan else bkn stakat bputih mata, biru mata hitam ku pun ada hihi

Cikgu banje la diaorg choc ke gula2. Xyah tanya, trus beli pastu bg satu kelas *kalau diaorg sekelas* spy jd teladan kat bbdk lain =)

CikGu Ma said...

haaaaaaaaaa...banyak tu not biru..nak 2 keping...ehehe

Prince Halilintar said...

alhamdulillah..kejujuran murid tu perlu dihargai..

lps ni kene hati2 lagi utk letak barang yg berharga sbb bkn semua org ade sifat jujur..

sesegar said...

amboi,pergi sekolah je kot,perlu ke bawak duit berkepok.wekeke!

Acik said...

ohh .. kena belanja bebudak tu! jujur belaka. kalau ler murid sek Acik, huh, say goodbye aje ler ... :(

Hanis Azla said...

Alhamdulillah.. mmg rezeki awak lagi dompet dan duit2 tu.. bagusnya berada dikalangan org2 yg jujur kan.. tertinggal barang pun masih tak hilang lagi..

intan_blur said...

mcm mane blh lupe nih cikgu..tgh khayal ke cikgu..hehhehee..kite pun same juga pg td..dah smpi ofis..baru ingt x bawa handbeg.so sume x bw lorrrr... ;))

QueeN TerataI said...

manyak betul duit... nak duit raya bole? hehehehe

alhamdulillah dapat murid2 yg jujur ni kan...

Gen2Merah said...

Jue ---->

wah, thanx Jue.. sebuah idea yang menarik... nanti saya belanja2 dorang gula2 sorg sebijik.. ehehe

Gen2Merah said...

CikGu Ma---->

ahahaha. 10 keping pun boleh klau cigu mahu,.. ehehe

Gen2Merah said...

Prince Halilintar ---->

iya betul.. nasib jumpa orang yang betul2 jujur... kalau tak mesti dah lesap.. huhu

Gen2Merah said...

sesegar ---->

memang sengaja bawa duit lebih.. sebab bila balik sekola nanti boleh terus bayar ccm kereta... ehehe..

Gen2Merah said...

Acik ----.

tu lah pasal. ekceli bukan semua murid jujur kan.. ada segelintir juga yang akan ambil kesempatan... apa pun saya mmg bernasib baik hari tu

Gen2Merah said...

Hanis Azla---->

tu lah pasal.. betapa syukurnya rasa di hati.. ehehehe

Gen2Merah said...

intan_blur---->

ehehe.. tak semua manusia sempurna kan.. apa pun syukurlah kalau beg duit tertinggal kat umah.. kira selamat lagi.. kalau kat tempat lain mesti da ilang.. ehehe

Gen2Merah said...

QueeN TerataI --->

iya, syukur dapat murid2 yang jujur macam tu..
datang lah beraya umah ye.. nanti saya bagi duit raya RM1.. ehehe..

Hanie_Dew said...

huiyoo...nak la duit raya. kasi yang tebal jugak.

aku pernah jugak bah tertinggal dompet di pondok telefon. pastu tulis kat kertas besar2 sapa jumpa tolong pulangkan lekat kat pondok. alhamdulillah dapat balik. see, masih banyak orang baik di dunia ni.

Gen2Merah said...

Hanie_Dew---->

ehehe.. hanew dew kan staff bank.. lagi banyak duit dalam poket.. ehe..

syukurlah, masih banyak yang baik ati dlm dunia ini

Jue said...

ala sebiji mn ckup **mewakili suara hati bebudak hahaha**

psst: borang dah habis, cuba lg thn depan =) hahaha

MamaEma said...

diaorang berkumpul tunggu cikgunya bagi duit raya tu

Jue said...

hahaha 'peribahasa' yg sangat well said & tak penah tfikir to think of one =)

Edy Ramanov said...

rezeki betul dapat balik wang yang hilang.

Abby Salvatore said...

makan kismis byk2 supaya x pelupa ba...:p

selamat hari raya btw..:)

Hanie_Dew said...

aku print borang baru Gen2Merah. jangan risau.

Gen2Merah said...

Jue ---->

hehehe.. tahun dpan bpleh cuba ye.. wow// ehe

Gen2Merah said...

MamaEma ---->

wakakaka... saya dah bagi dorang2 satu persatu masa seblum raya lalu.. ehehe

Gen2Merah said...

Jue ---->

owh, macam tu ye.. ehe

Gen2Merah said...

Edy Ramanov ---->

iya, mmg bersyukur sangat2... kalau bukan budak2 ni entah apa nak jadi daa

Gen2Merah said...

Abby Salvatore---->

hihihii.. makan kismis ye.. macam kembali ke zaman murid nak ambil SPM laa... ehehe

anyway, welcome back abby

Gen2Merah said...

Hanie_Dew---->

yeyeaahhh.. betul ke ni.. ehehe

Hanie_Dew said...

tunggu aku bele printer dulu.

hanie ngan jue adalah dalam blog yang sama. dua penulis dalam satu blog.

explore la blog kitorang k.

Jue said...

hahaha kesian chegu confuse eh
mn de org sama..dah mcm org yg split personality jdnya hahaha
org yg berbeza tp share satu blog =)

Myera Nyera said...

ala comel yer anak murid tu hehe. maaf eh, tak alert komen yang lepas tu hehe ^^, hepi salu ye cikgu hihihihi

Gen2Merah said...

Hanie_Dew dan Jue----->

owh, rupanya korang berdua share satu blog ye... wah, tahan juga kamu macam tu.. sehati sejiwa.. sampai blog pun share sama2.. ekekeke

Gen2Merah said...

Myera Nyera ---->

ehehehe.. sama2 terima kasih ya ... salam ukhuwah

aril said...

madil..ko mmg staring..ko kawan ku yg ensem bah madil....

aril said...

madil..ko kwn ku yg staring bah....banyak duit dlm dompet tu....

Niena Pengembara Ilahi said...

alahaaaiii comelnye kad tu.....

intan_blur said...

allaaaaaaaaaaaa..comelnye cikgu..best kan jd cikgu..ramai 'ank'..

aizamia3 said...

alhamdulillah dapat pelajar yang jujur.. syukur masih dapat balik dompet tersebut.. jadikan pengajaran berguna lepas ni ye..

Afikah Aziz said...

haihhhh cmne leh lupe ni..selalu beringat ye lps ni hehe

cinnamon.com said...

hai cikgu2..

Nora Shahaira said...

huhu..akak nora pernah sekali tertinggal hp kat atas bumbung kereta macam tu..masa tu guna edisi pertama hp touch skrin samsung..lagi haru..kereta berjalan..terpelanting entah mana..hubby siapkan berbakul-bakul marah akak..akak tertekan..walhal..itu baru sekali akak nora tercuai..akak solat tak sudah2 mohon allah bantu akak..hp tu sekali dalam beg yang ada ic, lesen dan macam2..duit tu tak la seberapa...Allah masih kesiankan akak..ada hamba Allah selamatkan dan lembut hati dia nak pulangkan..syukur sesangat2...lepas tu tobat akak nak guna beg hp yg konon comey2 tu

zuraa said...

cikgu nie careless la huhu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...