G2M Superfriends

Tuesday, February 28, 2012

TIDUR itu sungguh nikmat

Siapa tak suka dengan tidur? Selain makan dan makan, hobi saya yang paling seronok, nyaman dan penuh kenikmatan adalah tidur tidur dan tidurr.. Ekeke. Ya, tidur itu sungguh indah bila kena pada tempat dan waktunya terutamanya di hujung minggu. Namun tidur itu biarlah berpada. Tidak melebihi dan tidak juga kurang. Asalkan mengikut landasan yang telah digariskan dalam Islam. 

Sebenarnya banyak tidur akan mematikan hati, memenatkan tubuh badan, membazir waktu dan serta membuat kita sentiasa lupa dan malas semalasnya. Di antara tidur itu ada yang sangat dibenci, ada yang berbahaya dan sama sekali tidak bermanfaat

Segera tidur pada malam hari lebih baik dari tidur ketika sudah larut malam. Tidur pada tengah hari (tidur siang) lebih baik daripada tidur di kala pagi atau petang hari (selepas waktu Asar). Bahkan tidur pada kedua-dua waktu tersebut lebih banyak mudharatnya daripada manfaatnya. 

Di antara tidur yang sangat dibenci adalah tidur antara solat Subuh dengan terbitnya matahari. Sebab ia adalah waktu yang sangat penting. Cuba lihat, meskipun kebanyakan para ahli ibadah telah melewatkan sepanjang malamnya untuk beribadah, mereka tidak ingin untuk tidur pada waktu tersebut hingga matahari terbit. 

Kerana pada waktu seawal itu dibukakan pintu hari seluas-luasnya, saat diturunkan dan dibahagikan rezeki dan barakah buat mereka yang rajin berusaha. 

p/s: Makanya, tidur pada waktu itu hendaknya jika benar-benar sangat terpaksa dan tidak tahan. ehehehe ~

Salam pagi yang ceria.. (",)

Sumber info: Mufsidaatul Qalbi Al-Khamsah


41 comments:

IntaNBerliaN said...

tidur waktu hari ujan sgtlah best bila tarik selimut..hihi

dela said...

bagun awal dari tidur baik utk kesihatan... tidur terlebih pulak mnambah pyakit....

QasehnyaRania said...

tido awal bagun pon awal juga ;)
dan tak suka tido waktu petang...

cheqna said...

tido saat mata mengantuk adalah sangat2 besh =)

intan_blur said...

salam cikgu..hehehehe..
tido paling best kan..paling suke kalau xde org ganggu,..arrhhhh..aman nye hdup nih

*SiRibenMerah said...

betul lah tuh... tidur awal pagi tuh mengundag penyakit bgn lambat.. terbabas solat.. hehehe... tp kalo stress sgt, tido po ubat paling mujarab.. ahaksss~


*ko agak2 la nk teka peramugari kannnnn.. sedih btul dgr tekaan tuh.. ahahaha*

Mama Ema said...

tahan mata tersengguk-sengguk kepala menahan mengantuk tika bawa kereta...sangat bahaya...hehehe

Masz Sidek said...

memang best kalau dpt bangun tido lewat pd hujung minggu tp sebab dah terbiasa bangun awal... hujung minggu pun bangun awal... huhuhu...

Cikgu Ma said...

tapi dua waktu tu la sangat best kalo nak tdo kan...ish, ish.. cikgu ma ni...hehe

Yatie Awang said...

akak kurang minat tidur siang...memang tak di ajar dr dulu...time sekarang lagilah susah nak tidur siang...baru je nak lelap mata ada je yg nak itu nak ini...hehehe

Eye_nee said...

tidur siang lepas mkn tengahari diantara zohor dan belum masuknya asar itu adalah sgt besttt..nak2 pula hujan time tu....tapi kena tunggu sabtu dan ahad jer la..kalau hari2 biasa buat begitu mmg mendapat surat putus rezeki lah dari Boss....

AmirFX said...

Salah satu hobi jugak nie.. haha..

Awan Biru said...

Tidur itu satu nikmat tapi saya takut untuk tidur malam. Kalau tidur siang, mesti sakit kepala bila bangun.

3no gr33ny said...

setelah penat bekerja seharian atau seminggu..tudir itu memang satu nikmat..terkadang hingga melupakan makan juga penting..huhu

Hanis MY said...

tido masa penat mesti lama tadn tak sebar waktu berlalu... gambar meow tido tu sgt comel!

amy syifa said...

waktu merangkak naik atas katil after long tiring day adalah sgt ohsem..

c'axoera ヅ said...

owh mmg nikmat kalau dapat tido! ni sekarang tgh bergaduh ngan mata...mata kata ngantuk perut kata lapooooo haha

Pen Biru said...

heheh..tidur2 ayam :)

Dylla Abas said...

tidur tu boleh jadi hobi ye..?? bestnye..hahaha :)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

akak tido siang mmg x pandai..

tp malam mmg jenis kena tido awal..kalau tak esoknya bakal ting tong

Rtp Farra Arisha said...

maknanya, tidur itu suatu kenikmatan juga? arisha susah dan jarang sangat untuk tidur siang melainkan terlalu letih karena join school activities and so on...and one more thing, kekadang after bangun tidur sentiasa terasa lapar. apakah sebabnya cikgu rasa?

cIk JanNah said...

kalau tidur petang tak elok. tidur siang pon tak elok. tidur malam jer mcm biasa ikut rutin. hehe

[sutera kasih] said...

salam..huhu malunya salah komen ^__^

papun, try ndak tidur lepas subuh ya hehe

Jue said...

aku suke tidur tp tidur x suke aku
sbb tu aku slalu xpat tido mlm
uwaaaaaaaaaaaaa

cinnamon.com said...

dah agak dah,cmfrm tido.

Hanis Azla said...

info ini sgt berguna utk akak yg suka tidur.. thanks yer..

LadyBird said...

tidur waktu penat sgt2 best.. nyenyak sgt..

Miss Nadya said...

serangan bertubi-tubi dari miss nadya yang mendatangkan diri dari blognya www.nornadiah.com ..:)

comel bhs kucing tuh..:D

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

betul2.. sebab waktu tu la waktu paling liat orang nak bangun.. adeh.. banyak kali terlepas pintu rezeki.. insyaAllah cuba amalkn gaya hidup macam ni..insyaaAllah murah rezeki dan badan pun sehat ;)

mie said...

tido time hujan juga best..
eheheee

aimaniman said...

time tu le yg sedap tido terutama bila cuti....

anisalya said...

memang tidur tu nikmat. terutama kalau tak cukup tidur. mak aiii... rasa nak tidur smp esok. hahaha... tak ada la sampai esok pun kan...

cimöt said...

aku pernah tertidur almost 24hours!!

bangun2 rasa mcm org gila..bengang kepala..

ieda said...

akak pun x pernah tidur siang ..
selalu sakit kepala ..
ada hikmah kan ;)

ieda said...

akak pun x pernah tidur siang ..
selalu sakit kepala ..
ada hikmah kan ;)

Eera Shera said...

sy jenis yg x bleh tdo awal..kalo siang x tdo lgsg pn, mmg susah nak lena

maszull said...

assalamulaikum cikgu dil...nice info dan yg seronoknya bila tengok gambar tu hehehehe...:)

~SaL IjOu~ said...

waktu kije swasta dulu selalu x cukup tido..selalu tido lambat n bgn sgt awal..~

skrg mengajar di sesi petang..pun da terbiasa tido lambat..hhuhu~

wan nurul hezrina said...

tido yang betul2 berkualiti bila betul2 kita fenat...huhu.

Aien Not Alien said...

bangun subuh...siap itu ini terus kerjaaa...kalau cuti pun tak boleh nak cuba lewat2kan bangun sebab mata dah terbiasa...hehe


tidur secukupnya memang bestttt...hihi

Iffah Afeefah said...

Xske tdo
wlpon ngntuk

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...