G2M Superfriends

Tuesday, July 5, 2011

Saya belajar sesuatu hari ini

 "Cuba kamu perhatikan, apa yang tak kena pada lukisan Bunga Raya ini?". Tegur seorang rakan guru kepada kami semasa program 1Murid 1Sukan 1Malaysia Sabtu lalu...


Fikir punya pikiaq, bermacam-macam tekaan yang aku buat.. semuanya SALAH...

Haaaa. Jawapannya-------> Nak tahu kesilapan gambar tu sebenarnya pada kelopak bunga tu. Kelopak bunga raya seharusnya ada LIMA kesemuanya. Bukan EMPAT ye.... wink (",).

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Haaaaaaaaaa... iye ke? Laaaaaahaulawala.. Sumpah dari dulu sampai ke tahap ini saya tak pernah perasan pun Bunga Raya ni ada 5 kelopak kesemuanya. Ingatkan ada 3 atau 4 je.. hahahah.. Lucunya..

Saya masih ingat dulu masa zaman sekolah Rendah. Waktu tu tema Hari Kebangsaan. Saya pun lukis la Bunga Raya main hantam je.. Takda plak cikgu lukisan masa tu tegur napa Bunga Raya yang saya lukis ada 4 kelopak je.. Siap kena right A plus lagi yeww.. hehe.  

Then lepas tu saya tak pernah terniat pun nak siasat tentang bunga kebangsaan kita ni.. (nampak sangat takda semangat Nasioanal.. hahahaha... :P)

Sehingga lah ke tua bangka dan menjawat jawatan cikgu ni, baru lah saya tahu bahawasanya Bunga Raya bunga kebangsaan kita ada 5 kelopak kesemuanya. Bukan 3 atau 4 kelopak, tapi ada 5 kesemuanya tau.. 

Itu pun tahu secara kebetulan.. hahaha. terima kasilah buat cikgu sekolah aku yang buka topik ni.. Akhirnya saya belajar sesuatu yang baru pada hari tu.. (",)

p/s----> nasib baik murid-murid saya tak pernah bertanya pasal bunga kebangsaan kita ni. Alamat adalah tersalah info... Hehehehe. Sorry...


Bentuk LIMA kelopak yang terdapat pada bunga raya memberi maksud lima prinsip Rukun Negara. Bunga Raya atau Hibiscus Rosa dipilih sebagai sebagai bunga kebangsaan pada 28 Julai 1960 oleh Perdana Menteri ketika itu YTM AI-Marhum Tunku Abdul Rahman Putra AI-Haj. Pemilihan tersebut adalah berdasarkan kepada keunikan bunganya yang merah dimana ia melambangkan keteguhan politik dan ekonomi serta sifat keberanian menempuh cabaran.

Ingat ye murid-murid.. YANG SEBENARNYA BUNGA RAYA ADA 5 KELOPAK KESEMUANYA...Ngeeeeee~ ..

~HADAPI DENGAN SENYUMAN~

27 comments:

niena shopping2u said...

haa.. sbb tu la diambil bunga raya ni sbgai bunga kebangsaan sbb mmpunyai 5 kelopak :D

Gen2Merah said...

niena shopping2u-----> iya betullllll..... saya baru tau itu. Tima kasih cikgu... hihihi (",)

Ums Niza said...

selain sebagai lambang bunga kebangsaan...ia merupakan ubat yang paling baik untuk penyakit bisul...

Gen2Merah said...

Ums Niza ----> iya ka cikgu Ums? alhamdulilah, saya belajar sesuatu yang baru lagi hari ini... Tima kasih cikgu (",)

Citarasa Rinduan said...

hehehe..
senyum sorang2 kak ayu petang nie

dah lah silap tang komen blog kak..
itu kentang bukan udang..

dik, lagi satu bunga raya molek untuk sembuhkan sakit kepala..
sapu dan lumuh kepala yang sakit.. insyallah cepat pulih

Gen2Merah said...

Citarasa Rinduan ---> mak aii, banyaknya kegunaan bunga raya ni ya.. tak sia2 aku buka cerita pasal bunga ni.. banyak ilmu baru yg saya baru tau.. tima kasih kak

Nora Shahaira said...

betul..betul..tu la sebab ia dipilih sebagai bunga kebangsaan..mewakili rukunegara..

masa kecik2 dulu..suka main tiup2 dan letup kan kelopak bunga ni..kesian dia..huhu

Gen2Merah said...

Nora Shahaira----> akhirnya say tahu napa Bunga raya dijadikan bunga kebangsaan. ehehe... Kalau kami lak dulu2 masa kecik bunga raya ni dijadikan 'ajab (main timang2 pakai kaki).. hehehe

Diya Edhayaa said...

seharusnye cikgu betulkn yg salah.. tul x..? tp mybe mse 2 ckgu pn x pasan..

#mak sy slalu guna daun bunga raya utk lap kepala taim sy demam kcik2 dlu.. hehe

Gen2Merah said...

Diya Edhayaa---> iye, mungkin cikgu saya masa tu tak perasan juga.. manusia mana yang tak lakukan kesilapan kan. ehe

cik sakura said...

rukun negara kan 5..di ambil juga mewakili bunga raya..banyak iklan..hehe

Amanda Sasha said...

hahaha nasib baik bunga tu ada depan rumah, jadi saya tahu ada 5 kelopak. yes! advance dari cikgu~ kekekke =P

Black_roses92 said...

1 kelopak da gugur.. tu yg tgl 4 je.. hehe

padlie said...

Mungkin kalau jumpa bunga raya empat kelopak leh jadi macam four-leaf clover.. Bawa tuah ;p

halila Ibrahim said...

memang 5 kelopak .... dah tau dah...

Muslimah Optimis said...

hihihihi..ayat last tu kena cakap dengan anda yang sebenarnya dragon balls ada 7 biji semuanya..hihi

Gen2Merah said...

cik sakura ---> iye ke? saya tak pernah la tgok Iklan bunga raya dalam TV ni.. hehehe

Gen2Merah said...

Amanda Sasha ----> wah, bagus2.. tahniah sebab lagi advance .. best kan dapat belajar benda yang ada depan mata kita.. hehehe

Gen2Merah said...

Black_roses92 ----> ye tak ye jugak. maybe laaa.. ehehehe

Gen2Merah said...

padlie ----> hehehe.. mudah2an la.. ehehe

Gen2Merah said...

halila Ibrahim ----> wah bagus2.. congrates yaa.. sebab bukan semua orang tahu tu.. ekeke

Gen2Merah said...

Muslimah Optimis----> iyaaa.. nada sebenarnya dicilok dari skrip Dragon Ball. ehehe

MAPPIAU said...

halamak tersalah tempat komen patutnye pasal bunge raye tuh kat entri nih akekekeke salaaah daaaa

MamaEma said...

baik cikgu..saya pun baru tahu...hehehe

Gen2Merah said...

MAPPIAU ----> iye kak.. salu orang tersalah komen ruang entri.. ekekeke.. Pelik tu template saya ni kan... thanx ya sudi salu bekunjung di sini

Gen2Merah said...

MamaEma----> hehehe.. sama2 lah kita belajar sesuatu yang baru ya.. (",)

Dylla Abas said...

baik cikgu..sy akan ingat pesanan cikgu tu..huhu

apala cikgu ni.kelopak bunga raya pun tak tahu.itukan bunga yg palin femes kt malaysia ni :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...