G2M Superfriends

Sunday, July 24, 2011

Kami tak suka dia jadi KETUA kami

"Cikgu, bolehkah si Awang tak payah ikut kumpulan kami? Bikin geram lah dia ni.."

Awang, secara tidak malunya telah melantik dirinya sendiri sebagai ketua dalam kumpulannya. Namun, sikap dan arahannya langsung tidak digemari oleh rakan-rakan kumpulan. Suka marah-marah, merendah2kan semangat kawan yang lain, mencari kesalahan kecil dan suka buat keputusan sendiri. Akhirnya dia sendiri dibenci oleh rakan-rakan ahlinya yang lain.

Peserta mana yang tidak kecewa bila kalah. Lebih-lebih lagi kekalahan itu angkara rakan ahli dalam kumpulan itu sendri. Itu yang dapat saya rasakan bila selami perasaan murid-murid yang mengikuti permainan "explorace Sciense" yang juga mirip kepada permainan "mencari harta karun". 

Permainan yang sepatutnya bertunjangkan "semangat berkumpulan" ini langsung tidak diserapkan oleh sebahagian kumpulan yang terlibat. Ada ahli kumpulan tak bagi kerjasama, tiada perbincangan, membuat keputusan melulu, emosi yang keterlaluan dan berpecah belah dalam mencari jawapan. Akhirnya tanpa adanya persepakatan, mereka tumpas kepada kumpulan lain yang jauh lebih bekerjasama.

Apa pun, kalah menang adat permainan. Yang penting murid-murid mendapat sebuah pengajaran yang amat berguna untuk sentiasa diingati iaitu pentingnya amalan "Bersatu Kita teguh, Bercerai Kita Roboh".


Permainan "Explorace Sains" adalah salah satu aktiviti yang dirancang sempena menjayakan Kem Motivasi UPSR 2011 untuk tahun 6 yang berlangsung selama 3 hari 2 malam dan berakhir pada pagi tadi. 

All the best buat semua pelajar-pelajar tahun 6 SK Batu Payong 2011. Semoga pencapaian UPSR tahun ini akan lebih cemerlang berbanding tahun-tahun sebelumnya.
~HADAPI DENGAN SENYUMAN~

24 comments:

ashrafi said...

Kepimpinan melalui teladan.

NOOR FATIN said...

ala kesiannya kat diorang. huhu sebab sorang, jadi macam2. adess

carilah ketua yang betol2 bertanggungjawab.. hehe

Kancil 8349 said...

macam ku kenal si awang nie. Bukan budak yang terlampau bangga diri ke nie Cikgu Dil. Apapun benda sudah terjadi. Harap dia sedar akan kesilapan yang dia pernah buat kat kawan2 dia yang lain...sayangnya saya tidak dapat ke sana.

Gen2Merah said...

ashrafi---> betul.. pemimpin yang baik adalah pemimpin yang menunjukkan teladan yang dihormati oleh org2 yang dibimbingnya..

Gen2Merah said...

NOOR FATIN -----> ehehehe. tu lah pasal kan.. nak pilih ketua, pilih yang betul2 dan mesra rakyat.. ekeke

Gen2Merah said...

Kancil 8349 ----> semoga pengalaman itu membawa seribu pengajaran yang bermakna utk dia dan rakan-rakannya yang lain.. all the best cikgu kancil..

Citarasa Rinduan said...

buat awang.... rasanya kamu tidak sesuai bergelar ketua.

untuk ahli kumpulan... bentuklah jati diri, patuh pada arahan ketua supaya membentuk kumpulan yang gemilang

gagal bukan bererti untuk selamanya..

Gen2Merah said...

Citarasa Rinduan ----> tima kasih kak ayu bagi pandangan yang berguna untuk kita renungkan bersama.. ketua yang baik adalah ketua yang disayangi dan senangi oleh ahli2nya kan

Abby Salvatore said...

awang...awangggg...lestek tlinga mahu?:P

Gud Luck to all Batu Payong UPSR candidates ya...all the best!100% insyaAllah! amin...:)

Gen2Merah said...

Abby Salvatore----> ahahaha.. jgn lah lastik telinga.. kesian dia.. bg nasihat cukup laa.. eeheh
thanx for the wishes.. semoga murid2 kita bakal membawa kejayaan penting dlm upsr 100%

mizzkechique said...

langsung xleh jd ketua klu ada sikap mcm tu.. dh mcm selfish lak..

Prince Halilintar said...

ape la gune permainan tu jika tak diserapkan nilai2 murni didalamnya kan..mgkn mereka blh amik iktibar dr kejadian tu..

Gen2Merah said...

mizzkechique ---> iya betul.. tindakan berani dia merelakan diri patut dicontohi, cuma cara dia kepimpinannya patut di hindari

Gen2Merah said...

Prince Halilintar ----> tu la pasal.. sebelum bermula permainan pun dah di taklimat awal2, bergerak dlm kumpulan..namun itu lah natijahnya... semoga mereka mengambil ikribar atas semua ini

aizamia3 said...

ada pro and kontra bila diletakkan dalam satu pasukan.. at least dia boleh belajar baik buruk dan semangat berpasukan.. itulah gunanya team work.. bersatu kita teguh bercerai kita roboh..

cik gege said...

selalu orang cakap biasalah budak2. tp kalau nk membentuk keperibadian biarlah dr budak-bukan kan?? sekadar pendapat..

bella_bumbum said...

jumlah :)
dah letak you dalam bloglist :)

BeloG MTT said...

Dah masuk dalam list BLOGLIST KHAS.. :)

Wannie Ariffin said...

sudi2

http://shazwanieybubblebloggie.blogspot.com/

PeRmAtA bIrU said...

blog nih da dimasukkan dalam bloglist "kamu dan saya" jom tukar link.. awak bleh check kat sini::::http://nilamsuhana87.blogspot.com/

BeloG MTT said...

Maaf terlewat balas kunjungan..Blog ni dah di masukkan dalam bloglist khas .. :)

Gen2Merah said...

BeloG MTT ---> terima kasih banyak2 ya..

bersama kak Es said...

budak2 sekarang macam2 ...
banyak bersabar ye cikgu

Gen2Merah said...

bersama kak Es ----> ehehehe. tima kasih banyak2 ya kak es

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...