G2M Superfriends

Tuesday, December 13, 2011

MENCURI duit sendiri

Amaran:
Tips ini hanya boleh digunakan untuk duit sendiri. Anda dilarang sama sekali buat pada duit orang lain ya... Ngeee~


Sapa kata semua mencuri itu berdosa? 'Mencuri' dalam Kamus Dewan bermaksud l mengambil sesuatu yang bukan hak kita. Means kalau kita 'curi hak kita sendiri' takda masalah lah kan. Hehehe. Takpe, mencuri untuk kebaikan diri sendiri juga.

So, jommm kita curik duit kita sendiri... ekekeke.(",)

Bagaimana untuk mencuri duit sendiri? 

Iya, hanya semudah a b c. Jika anda ke mesin ATM untuk mengambil RM100 untuk berbelanja, pastikan anda mencuri RM10-20 daripada RM100 yang anda ambil tu, dan simpankan ia di tempat yang anda rasa selamat.

Bemakna anda hanya ada RM80 je lah untuk berbelanja. Biarlah, sekurang-kurangnya 'nafsu berbelanja' anda akan hanya berkisarkan RM80 tu ja. Ia lebih baik dari nafsu berbelanja RM100.

Pada masa yang sama, duit baki RM20 yang anda curik dari dompet sendiri tu boleh lah disimpan untuk tujuan kecemasan dan keperluan pada masa-masa akan datang. Alhamdulillah.

p/s: Mencuri duit sendiri @ 'menabung' la senang cerita.. ahahaha (",)


~HADAPI SEMUA DENGAN SENYUMAN~

37 comments:

whitecappuccino said...

menabunglah dari muda..supaya senang nanti..

missgee said...

Lain kali nak try buat arr.
Macam best ja mencuri duit
sendiri :P

Miss Nadya said...

nadia stuju dgn cikgu..kdang2 nadia p0wn wat mcm 2 aw..

Ct Mawa said...

huhu..ingat kn ap la td..btw,,bagus tips ni

Jo Qusary said...

mencuri nie tak berdosa ke...

maszull said...

assalamualaikum dil...tahniah yer kerana dpt 'mencuri' duit sendirikn...:)

budak penjara said...

hehe..penah curi diri sndri RM 10..mmg tul2 berkesan..tym bank rosak, leh gak guna RM 10 tu..hehe

IMANSHAH said...

kalau duit yang kita simpan kena curik?? huhu

Iffah Afeefah said...

tggu duit org je ni

hahaha

Mizfantagiro said...

ermmm.betul..betul..hari tu bos sy ajar staf cara nk menabung yg senang..sehari simpan rm2..hihihih..lame2 jd banyak la nanti..=)

klcitizen cikgunormah said...

wah... pandai, pandai :)

Puan Kutu said...

klu boleh mencuri macam tu oklah..tp selalunya rm100 pun tak cukup kena curik lg duit kt ATM utk berbelanja.hahaha..

K O R I E said...

dulu rjin r buat mcm tu..
klu terlupa psl duit tu lg bgus..
huhu~

AmirFX said...

Nie mesti menabung nak beli raket baru..

3no gr33ny said...

ni istilah baru ni..heheh

bobiedanbad said...

tips yg bagus hihihi

Aisy Nasiha said...

ni nampak mcm maklumat drp perunding kewangan ni...hehe, jom mula amalkan..

NOOR FATIN said...

saya selalu sorok duit. kadang2 cari xjumpa. hahaha tahan nafsu punya pasal kan..

Nisa Greennnpanda said...

slalu gak wat camtue..sorok duit, hehe..

Eera Shera said...

dah tak ada duit lebih nak di asingkan haha ;)

EZAD AMIR said...

Slalu curi oxygen dri pkok..tp pulangkan blik dlm bntuk carbon dioxide..xpe ke?

syieda ;) said...

syieda buat camtu gak :)
sampai terlupa duit tu sorok kat mana. tapi bila mengemas bilik, jumpa balik dah :)

Dylla Abas said...

cikgu ni buat suspen je tulis tajuk entri macam ni tau! tapi, best sgt idea ni.mencuri la duit sendiri dengan sebanyak-banyaknya ye :)

cik sakura said...

xdpt nak mencuri..tadi bayar itu ini..

Tiramisu Fatiema said...

bagus tips nie..tapi kena disiplinkan diri..kalau x..hangus la..huhu..boleh guna duit tu waktu kecemasan...

nurbeena said...

itulah dia disiplin untuk menabung. beringat untuk hari mendatang

anitadiana said...

kak ita dah lama buat mcm ne..boleh lah jimat..betul yg cikgu cakapkan tu...

IntaNBerliaN said...

kalu mencuri cara gini ada gak bagusnya.. hihii

Farah Alyaa said...

Pernah jugak buat dulu2 time sekolah..hehe..

MulutPayau said...

Kalau ambik Rm100...habis gitu jer...tak sempat nak curi...lepas ni kena curi jugaklah....

whitecappuccino said...

Cedera parah, jatuh terlentang,
datang ziarah waktu petang..

QueeN TerataI said...

selalu gak buat mcm tu.. tp akhirnya tetap kena curi balik.. haaa cmner tua? heheheh

Ct Aja said...

adeh...ssh bagi sy..nanti mesti di tarik jg duit yang dicuri tuu..hihiih

Tinta Emas said...

setiap bulan wang gaji saya dicuri Pak Aji ( Tbg Hj ) tapi bila saya sesak, saya curi duit Pak Aji pulak...

Sikit2 lama Jadi Bukit....

Mama Kembar 3 said...

rajin rajin lah 'mencuri' duit sendiri yer :-)

Iffah Afeefah said...

Hbt la tips
slalu srok je duet tu

psst aah da ade dlm wad pon

LAici KAng Ais said...

haha..wat gempak jee

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...