G2M Superfriends

Friday, June 8, 2012

Bila adik ambil ujian memandu JPJ

Pagi itu adik saya pelik betul. Lepas solat Subuh, ke hulur ke hilir ke sana ke mari dia di setiap penjuru rumah macam memikirkan sesuatu. Sarapan pagi pun macam masuk tak masuk je dalam mulut dia. Oh patut pun gemuruh semacam. Rupa-rupanya dia ambil cuti hanya semata-mata untuk mengambil ujian memandu JPJ. Amboii.. (",)


Awal pagi itu juga saya hantar dia ke Institut Memandu. Sambil-sambil tu dengan pengalaman dan kepakaran yang ada, saya bagilah dia sedikit tips/petua bagaimana cara nak bawa kereta naik bukit, parking, dan tiga penjuru. Cewaahh. Tapi point yang paling best saya bagitau kat dia:-

"Sedangkan orang perempuan pun boleh lepas ujian JPJ, takkan ko tak boleh" hahaha..

Adik lelaki saya ni memang cepat gemuruh. Satu hal lagi dia memang cepat gelabah kalau dalam situasi tegang macam tu. Kalau dah kena simptom tu konfomlah dia akan mendiam seribu bahasa. Ada je yang berkusut difikirannya. ekkekeke.. (",)

Lepas saya hantar, dia suruh saya pulang. Dia tak mahu saya tengok dia ambil ujian tu. Dan saya pun tak hingin dan tak sanggup saya nak tengok kalau dia gagal. wakakaka. Buat malu je nanti. Hihihi. Dia kata lagi pulang nanti tak payah ambil. Dia akan naik teksi sendiri pulang umah. Baguslah. Jimat jugak duit minyak aku. Hahaha. Agaknya nak buat suprise lah tu kan. Takpa, kami sekeluarga akan tunggu je kat rumah. Tak sabar nak tau ni (",)

Dari pagi membawa ke tengahari kelibat si adik tidak juga kelihatan. Sehinggalah ke petang itu dia pun muncul depan pintu dengan muka monyok. Supriseee. Owh Patutlah tak pulang-pulang rumah. Rupanya dia gagal ujian memandu JPJ. Hahaha

Sangkut masa "ujian 3 penjuru" plak tu. wakakakaka. Orang tengah kecewa dan bersedih kami sekeluarga tolong gelakkan. Hahaha. Ja'at gitu. Kesian dia kan. Hadoiii.. Hehehe.. tak henti-henti nak ketawa je ni.. hihihi

Dari petang hingga ke malam kami nasihatkan dia supaya bersabar. Gagal sekali tak bermakna gagal selamanya. Cuba lagi jangan cepat berputus asa. ewahh.. Nak tahu adik saya jawab apa?
v
v
v

"Oi sudahlaahh. Boleh kah kamu tolong diaammmmm... Aku nak tenangkan pikiran pun susah ni".. 

Hihihihihi. :-P

Sekian lah dulu cerita hari Jumaat kali ini. Terima kasi sudi membaca entri mengarut ni. (",)

52 comments:

Aisy Nasiha said...

Ala sian dia.

Menaruh harapan yg tggi kot tu. Biasalaah ulang 2x, ckp dgn dia, nati cuba lg..

dee said...

hahaha... sama gan adik saya la cikgu. dua kali baru lepas. :P

Marya Yusof said...

As salam Cikgu,

Amboi sedapnya gelakkan adik die tu...hehehe... Akak gelakkan cikgu, gelakkan adik tau...hahaha! :p

Pssst...percaya tak akak ade lesen motor & jgk lesen kereta... ms amik ujian moto tu kantoi sekali kena amik lg... Rsnya lg susah bwk moto dr bwk kereta....hik3... Awal pagi dah update ni... Tak sempat lg akak nak bc entry ttg kematian tu... :)

lady scooter said...

ha3...but at least dia dah lepas ujian wlupon gagal.

Adylia Qarissa said...

hehehe mentang2 kita dah ada lesen, syokk gelakkan orang yea..dkna pon nak tumpang gelak gak laaa..hahaa

maszull said...

assalamualaikum cikgu....kesian nyer die dah la x lulus ujian memandu family plak dok gelak kan...x pe boleh amik ujian tu sekali lagikan...:)

eLL said...

alhamdulillah saya lulus. dia tak angkat tangan beri signal kot? hehe.

cik atie said...

penah gak ade pengalaman fail ujian JPJ ni, time naik bukit... tapi xde la frust sangat.. ok je... hahahaha...

:: Mrs.Eady :: said...

Alahai sian nyer..hehehe..

Cik Diana said...

hehe. adik dh xsenang duduk la tuh sampai sOund suruh diam. :p

Dylla Abas said...

hehehe...kesian betul kat adik tu diketawakan sebab gagal ujian JPJ...apala abang ni..bagi la semangat sikit kat dia :)

p/s : selamat pagi!!

eintan nurfuzie said...

CIK EN AMBIK EXAM JPJ SEKALI JE TAU..EHHEHE..BANGGA TU..

Ayuni said...

xpe, sye dulu pun berkali-kali jugak amik test jpj...pastu yg sakit hati, pompuan gedik dkt abg jpj lulus pulak pdhal x lepas break, x phm btul....

Yumida said...

klo gemuruh..mmg sukar nk focus..n tindakan pn spt teragak2...dulu cegu sy olwes remind kn sy..rileks....
alhamdulillah, even x pn pgg stereng keta be4 masuk kelas dulu...blh pass...

QueeN TerataI said...

siannya dia kena gelak ye x? hehehe kalau org ada gemuruh ni mmg sush skitlah.. mesti masa buat ujian tu pun dia over gemuruh sbb tu yg senang pun jd sush.. tpkan.. gagal kat 3 penjuru tu mmg rasa nak gelak juga kalau yg gagal tu ada sangkut paut ngan QUeen.. hehehehehe

Mrs Lurve said...

xpe ckp dkt dia, itu test dkt jalan..adik sy smpai amek test bertulis 3 kali..adoi..tp akak dia sekali je, berjaya chewahhh hihihihi

Iffah Afeefah said...

sian die dpt abang y cmni haha. 3 penjuru sng sgt kot, sayangnye

#gagal membuat kite lebih menghargai kejayaan

#saya banyak kali gagal tapi still bole drive

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

alahai ciannya adikk


akak dulu fail ms jalan raya..yg parking sbb dia melibatkan kiraan jd akak boleh buat senang hehehe..

whitecappuccino said...

tak per..cuba lagi..alhamdulillah MIRA anak akak dah lepas ari tu..sempat 2 bulan jadi driver adik2 tapi skrg kami la pulak ambik balik kerja kami tu.

anitadiana said...

ta pa cuba lagi....kak ita dulu pun takut juga...tapi alhamdulilah sekali ambil aje untuk keta dan motor...

Masz Sidek said...

hahaha... kesiannye... family pulak semuanya pakat gelakkan dia...

sy ambil ujian jpj dulu sekali jer... semuanye sekali...
tp kena tunggu 2 thn lebih baru bpk sy berani lepaskan sy guna kereta sendirian kat atas jln... hehehe
isnin ni pulak kena renew lesen... =)

MAY said...

haha..mjur mase sy amik lesen kete dlu lulus dgn jayanye..

MamaEma said...

sampai hati yer..ketawakan adik..nanti merajuk si adikkan..

*SiRibenMerah said...

kesian dia.. hehe.. cakap kat dia, saya sekali je lepas.. kereta proton iswara tau.. bukan kancil.. zaman thn 2001 mana nk ada kancil lagi di sekolah memandu area alor setar tuh...

Syat0za Zai said...

haha, sian adik ckgu tu..
Alhamdulillah zai lepas dah ujian JPJ ni :D

Kasih Salina said...

haha..kesiannya dgn adik tu, saya pun pernah gagal ujian bahagian tu. kali ke-2 baru lepas.apa2 pun jgn panik,tu yg gagal tu.adat la tu kan..

pena rozie said...

hik3.... mcm nak ambik lesen moto. Tak de lg. Yg ade kete ajer. Yg malang nyer tak tahu biler... huk3...

Yana Libra said...

hehe..saya pun darah gemuruh..masa training tak pernah langgar tiang masa parking, tp asa ujian leh langgar pulak..huhu~

saya menangis..hehe :p

Mak Wardah said...

salam cikgu...akak ak berani ketawa sebab akak dulu pernah tersondol cikgu memandu hihihi

MulutPayau said...

kesian kat adik tu...
Akak pun pernah gagal jugak dulu...trpksalah ambik kali kedua...gemuruh punya pasal...

Musfirah Hasan said...

As salam. Saya pun tengah nervous sebab akan ambil ujian JPJ hari Isnin ini >.<

Nur-nba said...

Bila baca kisah ni, teringat kenangan dulu2 waktu ambil lesen memandu.. 2 kali ambil ujian parking.. Nasib la kali kedua terus lulus.. :(

Lulu Caldina said...

ceh abang jahat ni

PeRmAtA bIrU said...

hahahha... ujian memandu memang antara ujian yang paling mencabar.. selamtlah saya sekali jer dah lulus.. syukur alhamdulillah.. semoga adik gen2 merah x akan berputus asa k..:)

Citarasa Rinduan said...

time kak ayu.. sekali test terus lulus..
time adik2.. mmg mcm adik kamu..
bab nevous ni mmg blaku dr diri sdiri, orang lain tak akan mmbantu

aizamia3 said...

gagal sekali tak bermakna gagal selamanya tapi gelak tetap gelak.. hahaha..

psstt: syukur ai amik sekali je lepas..

ziraziz said...

teringat ms amek test ngan JPJ dulu..ketar kepala lutut spjng ms test..tp Alhamdulillah ,nasib baik pass .. :P

IntaNBerliaN said...

hahha.. sian adik cikgu.. bknmain lg kenekan dia yer... hihii

AmirFX said...

Doa naik kenderaan ada ajar tak? haha..

Aien Alien said...

singgah pagi... ja'at abang gelakkan adik.. hahahaha...


takpe cakap kat adik pengalaman tu.. tapi 3 penjuru memang susah kot..huhuhu..

nur anis said...

hihi..takpe, tiga penjuru senang je tu..lepas ni mesti lepas punya...

Hanie Dew said...

hahahaha..kalau aku di tmpt adik ko pun aku bengang...

#fuhh..tetibe terasa takut plak nak ambik kelas memandu..baru kelas tu.

Papa Mifz said...

cakap dgn dio..dulu papa mifz pun repeat gak ujian jpj tang naik bukit tuh..haha

TF said...

moga tak putus asa la..hope lulus nanti..memang gementar abis ujian jpj..haha..pasnie bawak keta puas2 huhu

rieda_ffya said...

lucu tp teringat mase sy pon wat ujian ni..mmga ade 1 fail gak..tu yg bace entri ni wat ku tergelak sensorang.. suh adik cikgu sbr ek...

bobiedanbad said...

Hehehehehe kesian. Nda apa cuba lagi, saya pn 3 Kali baru lepas...

lieynanilaz said...

kes saya lagi kelakar...gagal sebab berhenti di lampu hijau..kahkah.

Hafizin Jamil said...

boleh tak tolong diam..nak taip komen ni..haha

Puan Kutu said...

haha kelakar la adik cikgu..sy dulu pun dua kali gak test jpj..fail dekat jalan raya.haha parking bukit semua ok..jalan mmg fail pasal tak pernah bwk keta..bwk pun time belajar jer..

~Sweet Honesty~ said...

melawat cigu cni bwa ole2 dri sabah..hehe.. nah..kesian tu adik..tekanan perasaan la dia tu..awkekekeke.. selamat kembali bertugas cigu..(^_^)

SURIA AMANDA said...

Alhamdulillah..bumi allah masih di basahi hujan...

Zul Fattah said...

baru dpat lesen L.. blum dpat lesen P lagi.. cuti ni, kena ambik test JPJ r plak..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...