G2M Superfriends

Friday, May 11, 2012

KEDEKUT Ilmu


Pernahkah anda berjumpa seseorang yang sangat kedekut ilmu? Mintak tolong ajarkan itu kena bayar, mintak ajarkan ini kena belanja makan. Paling pilu bila dia langsung buat tak tau dengan pertanyaan kita. Alasannya, ilmu yang ada pada dia bukan senang nak dapat. Dia dulupun kena keluar modal beratus-ratus ringgit. Juga perlu habiskan masa bertahun-tahun untuk belajar sendiri sehinggalah dapat menghasilkan formula yang terbaik. 

Adakah anda akan berkira juga seperti ini?

Saya pernah saksikan sebuah pertunjukkan dalam siaran TV tempatan. Bagaimana kehebatan seseorang hamba Allah yang mampu menghafal beratus nombor secara rawak hanya dalam beberapa minit saja. Bila pengacara mengajukan soalan bgaimana dia boleh ada daya ingatan macam tu, dia cuma memberikan satu tips simple saja. Selebihnya jika ingin mengetahui kebolehannya dengan lebih lanjut, dia meminta bayaran berbaloi untuk formula akal yang telah dia usahakan selama ini.

Mengapa ya perlu ada sifat kedekut untuk berkongsi kejayaan? Sebab tak suka lihat orang lain berjaya ya? Tidak mahu kawan-kawan lain lebih dari kita? Ke hanya suka diri sendiri saja yang kembang idung kena puji melambung dari orang lain

"ILMU KITA DATANGNYA DARI ALLAH.  TIADA HAK KITA UNTUK MENYIMPAN UNTUK DIRI SENDIRI. MAKA SELAYAKNYA BERKONGSI JIKA IANYA PATUT MEMBAWA KEBAIKKAN PADA ORANG LAIN".

38 comments:

Ardini Izzati said...

Pernah. Selalu pulak tu. Yang jadi kat saya time skolah dulu. Masa grouping, campurlaa student low degan top kan. Lepastu saya yg tk reti ni tanya laa student yg top ni macammana nk buat soalan yang satu. Boleh dia jawab, taktahu. Padahal dia dah hantar paper dia. Bukan exam. MAsatu ulangkaji. Sepatutnya dia ajarlaa kan. Haihh --"

Iffah Afeefah said...

Slalu je jmpe cikgu

geram je rase

Mcmla ilmu tu bkurg kalo share

#pagi cikgu dil

ila said...

mase kat skola dulu ramai je org kedekut ilmu.


dye takut kite lagi pandai dari dye

IntaNBerliaN said...

sy pernah jumpa org camtu.. kdg2 tu mintak resepi pun xnk bg..

AmirFX said...

Pernah gak jumpa ngn orang yang camtu.. Rasa nak sekeh jer kepala dia... haha..

Marya Yusof said...

As salam Cikgu,

Kesian kat org yg kedekut tu, biasanya mereka ni mengharapkan penghargaan orang lebih dr pahala yg diperolehi dr ALLAH... Nauzubillah...

Adylia Qarissa said...

kalau time exam kita kedekut ilmu apa kan jadi ey?? heheeee...;p

Aisy Nasiha said...

betul ni...jumpa org mcm ni mmg bt kita jd geram...berkira betul.. apa pun yg penting jgn kita lak bt mcm ni... kena byk sabar la

LidiaSuraya said...

memang laaa rasa geram jer wif people camni kan? die ingat ilmu tue milik die kot atau kalo share ilmu die berkurang... hahahahhaha

eLL said...

pernah, dan ramaiiiiii sangat tabiat macam nih. tapi kalau cikgu, jangan kedekut ilmu ye.

Aien Alien said...
This comment has been removed by the author.
Aien Alien said...

pernah jumpaaaa...selalu je jumpa, apa yang dikedekutkan sangat pun tak tahu la...abang jangan kedekut ilmu ek...ekekeke~

~Sweet Honesty~ said...

betul..pernah juga behadapan dgn situasi mcm ne..memang sengal..

yana-feehily said...

pernah jumpa. yg yana penah jumpa ni ada yyg mmg kedekut btl. ada yg kedekut dgn sesetengah org sj. btl kata gen2, ilmu ni hak Allah. semua dr Dia n apa hak kita utk kedekut..pelik..

Eye_nee said...

rugi sgt mereka2 yg kedekut Ilmu ni...tidak kah mereka ketahui bahawa berkongsi ilmu yg baik ini adalah satu tuntutan agama...

cinnamon.com said...

pernah,org tu bg resepi kat sana,lps tu dia kata jgn bg dkt org lain.

sbb dia kata resepi dia ni..tak perlu bg org lain tahu.saya aje yg boleh.

aizamia3 said...

ada je.. tak kira kat mana.. kat sekolah.. tempat kerja.. pasti ada terjumpa orang macam tu.. takut sangat bila dah bagitau nanti orang tu lagi terer dari dia.. ntahlah..

Aziela said...

Setuju sangat cikgu. Selalunya mereka ini tak tahu nikmat bila berkongsi ilmu. Akak selaluuu saja berpesan pada anak yg darjah 4 tu, kalau ada kawan minta tolong, tolonglah sedaya upaya sebab Insyaallah Allah akan kurniakan yang lebih lagi sekiranya ikhlas. Itu secara rohani. Secara logik, bila kita mengajar orang lain, maka secara tak langsung kita melatih memori kita untuk lebih mantap. Kan cikgu kan..?

P/S : Glad that u r back in blogging world.

anisalya said...

belum pernah lagi jumpa. kalau sesuatu ilmu kena bayar dan tak ikhlas, tak belajar pun tak apa.

Mak Wardah said...

Cikgu, hari ini semua bertukar dengan wang ringgit

ieja amieja said...

salam..
pernah dulu masa sekolah nak mintak tunjuk ajar dr budak2 cina dlm subjek math bukan main ssh lagi ..tp bila dorang x paham subjek bm boleh lak dia bertanya pada kita..

Pok Amai-Amai said...

Dia kaya dgn ilmu yg dia ada. Meniagakan ilmu yg dia kutip selama ini. Semoga Allah tunjukkan kita semua ke jalan yang benar.

Sedih baca entri nie. Haishhh!

Masz Sidek said...

pernah jumpa... tapi tak pelah, kalau dia tak nak kongsi ilmu dia dgn sy... pasti ada org lain yg ikhlas nak berkongsi ilmu dgn sy...

3no gr33ny said...

emm mcm xpernah jumpa je yang kedekut ilmu sampai mcm tu sekali..huhu

cleverspider55 a.k.a alam1cinta said...

Pernah.dalam dunia blogging ni pun ada species cam 2.Entah apa yg kedekut sgt sedangkan satu2 ilmu tu makin dikongsi makin berkembang makin meluaskan..heran heran..

Hanie Dew said...

kaannn...ilmu itu milik Allah yang mutlak.kita hanya dipinjamkan.kalau kau dah bertapa bertahun baru dapat ilmu tu,mencipta formula dan sebagainya.tak rugi kalau berkongsi dengan org lain secara percuma.ada yang berminat mestilah akan membeli produk ilmu yang dijual.tapi mmg sedih utk para genius yg ada produk ilmy yg simpan ilmu sendiri sampai la dpt bayaran atau bole buat duit untuk share.

Amy Nbip said...

pena,msa zmn sklh dlu......hihi...susa bkwn ngan org kdekut ilmu nie....nauzubillah....

Cik FaRiZaM said...

hmmm....ilmu bile dikongsi , dpt pahala..:D

wan nurul hezrina said...

ORG YANG KEDEKUT ILMU MMG TAKLEH JADIK CIKGUKAN?HAHAHA

adajer jupe org cenggini.nak pandai sorangjer.masa belajar dr sekolah rendah sampai ke u mmg adajer jupe

Kazman / Sue said...

rasanya bab ilmu ni tak baik berkira... lebih baik kita panjang2x kan supaya kita dapat pahalanya sampai bila2x...

Nong Andy said...

Cikgu... saya sokong 100% n3 cikgu ni. menurunkan ilmu pada org lain itu pahalanya tak akan putus.. kalau terus di sampaikan oleh penerima ilmu itu kepada org lain pula.. mulia sungguh org yang sharing ilmu.. bagi yang kedekut ilmu tu... dia lupa ilmu tu pinjaman tuhan pada dia. bila-bila masa boleh di tarik balik olehNya.

NOOR FATIN said...

xbaikk kdekut ilmu. alahaii. hurm..

maszull said...

assalamualaikum cikgu dil...mmg betul kalau ada ilmu yg boleh dikongsi bersama eloklah dikongsikn jgn kedekut x elok berperangai begitu....:)

9n0L4 said...

org kedekut ilmu ni tak tahu agknye, bile berkongsi ni, ilmu makin jadi byk kan. ;)

feza said...

pernah jumpa.. erm, bila manusia dah anggap ilmu dia sgt berharga itu la yang jadi payah. semua nak kena bayar. padahal dia tak sedar, semua tu pinjaman je semata2 ALLAH bagi pada dia. Sampai waktu Allah tarik semua. jadi nyanyuk ke, ilmu tu dah xde dah pun. better la diajar segala ilmu yang dia tahu utk generasi2 dia jugak

Dylla Abas said...

masa belajar dulu memang ada kawan yg kedekut ilmu ni..asal tanya je mesti jawab "tak tahu"...tapi dia boleh je siapkan kerja sekolah/assignment dgn jayanya..nampak sangat tak nak share ilmu kan

p/s : selamat pagi abang (",)

ABU said...

ah selalu jak jumpa..malas aku kedekut betol.. dia sorang jak yang nak pandai puihhhh

teremo pulak hahaha

c'axoera ヅ said...

salu jer jumpa.....huuh mcm bagus jer kann

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...