G2M Superfriends

Sunday, January 22, 2012

PENCURI ada di mana-mana

Semalam saya tertarik dengan sebuah post yang dihebahkan oleh admin Facebook MyTawau mengenai kes kecurian sebuah kereta yang dilaporkan telah hilang dibawa lari di tapak cuci kereta. Harap sesiapa yang mempunyai info mengenai kereta DMAX Flat Number ST2195M yang telah hilang ini agar dapat memberi kerjasama dengan melaporkannya kepada pihak polis berhampiran.


" Pencuri tersebut orangnya gemuk, berambut pendek. Sebelum dicuri, kereta itu sedang ingin dicuci. Tiba-tiba seseorang datang masuk ke dalam kereta tersebut."

Bos Carwash: Kenapa encik? Kereta dah nak di cuci dah ni.

Pencuri: Maaf boss, saya mahu cepat.

...........................................................................................................
............................................................

Pesanan untuk diri sendiri dan semua sahabat. Penjenayah itu ada di mana-mana. Mereka sentiasa mengintai peluang untuk merampas hak kita tanpa kita sedari. Berbagai taktik dan bermacam helah licik telah pun berjaya dilakukan oleh mereka sebelum ini.

Beberapa amaran telahpun dikeluarkan oleh pihak polis sebelum ini mengenai keselamatan yang perlu diambil oleh kita semua sebagai langkah berjaga-jaga. Moga panduan ini akan dapat memberi manfaat kepada semua.

~ Biarpun meninggalkan kereta sebentar cuma, adalah baiknya kita Kunci pintu dan tutup cermin rapat-rapat. Penting.~

~Pasanglah alat keselamatan tambahan seperti mengunci stereng dan clutch~

~Sentiasa mematikan enjin. nanti tak pasal-pasal kereta kena kebas di bawa lari.~

~Jangan simpan barang berharga dalam kereta yang senang dilihat. (Laptop, kamera digital, handphone, wallet mahupun wang kertas).~

~Jangan mudah percayai orang yang tidak dikenali~

Biasanya anda akan menghantar kenderaan ke bengkel untuk servis/ membaikpulih, ataupun menghantar ke carwash untuk dicuci. Dalam hal ini adalah lebih baiknya diri kita saja yang memantau kerja mereka sepanjang hari. Risau kalau-kalau orang lain yang tidak dikenali datang mengambil kereta kita. Ada juga kes pemilik bengkel yang tidak amanah dengan membuat kunci pendua atau menggantikan part-part dalam kereta kita.

Hati-hati. Sentiasa berwaspada (",)

43 comments:

Masz Sidek said...

pencuri sekarang memang licik...

Apple Pearl said...

hehe..kalau bapak apple memang tunggu punya..dia takkan bagi biarr macam tuu ja..takut jadi macm kes nii la..:)

L said...

bukan pencuri yang licik, tapi kita yang sambil lewa..=)

jom renung2 sebentar..
http://lolz-l.blogspot.com/2012/01/kenapa-ilmu-itu-penting.html

AmirFX said...

Dasyat gak.. Ok.. Kalau ada jumpa akan diinform...

whitecappuccino said...

macam2 taktik pencuri.

Yatie Awang said...

wah..hebatnya pencuri tu...

p/s: maaf ye blog utama akak dah tak boleh diaktifkan lagi..ke blog ke2 akak ek, klik nama akak je

«Mira» said...

Xde keje lain dah ke pencuri tu?

QueeN TerataI said...

btl ni.. skrg ni meraka dah tak takut malah lbh berani makanya kita yg perlu lbh berhati-hati...

IntaNBerliaN said...

dkt tmpt cuci kereta pun ada pencuri..bahaya btoi la pncuri ni.. tegar mencuri..hihii

lieynanilaz said...

memang kena berhati-hati zaman skarang nih....

3no gr33ny said...

manusia sekarang memang bermacam helah untuk menipu..dan hidup senang atas kesusahan orang lain..huhu

Nur Kiasatina ^_^ said...

Hye ! Sy dari kelab blogger jgk !! AWesome blog !! Done follow u :D , i will always support ur blog :D

Jue said...

Scary weh dgr crita ni. Pasni akn lbh bhati2 kalau anta kta p cuci

Iffah Afeefah said...

peringatan y baik cikgu

tapi kan sy xde kete hehe

~Filzati Zulkepli~ said...

haih, zmn skrg mcm2 taktik curi derang guna. sampai bunuh2 tu la yg menakutkan -.-

Ezad Skytech said...

sekarang ni mmg kena berhati2...bahaya...

Aien Not Alien said...

harus berhati-hati....taktik licik pencuri ni macam2..


*bang...jaga Gen2merah baik2... :)

bobiedanbad said...

macam-macam sudah teknik penjahat ni :(

si robot comel said...

aduyai pencuri sekarang dah makin bijak dalam hal mencuri-curi ni

Puan Kutu said...

penjenayah skang mmg licik.kt mana saja mereka mencari peluang..betul tu,hati2lah..:)

Kancil 8349 said...

kesian pada empunya kereta tu...cantik lagi tu rim kereta dia...

Kancil 8349 said...

jom singgah ke blog Kancil 8349.

http://kancil8349.blogspot.com/2012/01/punca-traffik-kancil-8349-minggu-ketiga.html

aimaniman said...

Yuppp plbg cara kekadang x disangka2 dilakukan penjenayah sekarang... akak kalau tunggu somi dlm kereta mesti pastikan kunci dr dlm ... takut looo...

Cikgu Ma said...

oho, saya tak ada kereta lagi...jangan curi hati saya yea..ekekeke


disebalik tabir | AIR TANGAN

budak kacamata said...

bahaya da di mana2 je skang nie..

maszull said...

assalamualaikum cikgu dil...pencuri skg ni pandai melakukn perkara2 yg x pernah kita jangkakan oleh itu sentiasalah berhati2 selalu...:)

syieda ;) said...

macam macam cara pencuri boleh buat sekarang. ada je idea diaorang.

MaryaYusof said...

Ingat di Peru je pencuri ni licik, rupa nye di Msia pun dah xselamat... hebat kepala hotak pencuri ni ye...eeeiii...geram pulak!

aKSARAfENDI said...

kna prhatikan kereta kita sndiri..jgn tggal mcm tu je..org skg ni nak mudah, tinggalkan kereta utk dicuci then gi mnum2 kt kdai..org yg cuci kereta tu bukan cam owner kereta tu..

shera haifa said...

lor xkan yg tukang cuci tu xknal tuan punya kereta kot

cikgu jaja's said...

ish ish... kena lebih hati2 kn..

Miss Nadya said...

takutnyer baca ..:(

Dylla Abas said...

bahaya betul la..lepas ni memang tak cuci kereta kat luar lagi la nampaknya..cuci sendiri je :p

walaupun kereta sy buruk..tapi syg la kalau kena curi..huhu

Hanie Dew said...

tu la admin Tawau FB page tu aktif. byk info yg mereka kongsi. dahsyat jgk di tawau sehari lebih dari satu keta hilang.

tak sangka boel hilang depan orang ramai. pencucui keta plak tu.

pasal kunci pendua tu mmg byk kes.kalau cuci keta pun org bole buat kunci pendua. kejap je pun nak ambik bentuk kunci tu kat plastesin.

berhati hati la selalu.

aizamia3 said...

kena beringat sebelum kena..

psstt: nak maklumkan jugak pada en. suami ni..

BENA said...

HAHAHAHA . sengal punye yong . lurus mcm pembaris betol . hahahah :)


hamboi sekarang da encem cucuk botox eh ? hahahaha . gurau2 :)

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

makin licik diorng ni

obat stroke said...

ahahhaa......sengal.....

c'axoera ヅ said...

pencuri tahap dewa ni heheh

yana-feehily said...

bahayanya..lepas ni pegi carwash, make sure kunci ada kat tangan sendiri..huhu

Ain Dzaya said...

ta hensem tak pe..asalkan 'hati' hensem...

eeiyss said...

dah jadiks sahabat cikgu... selamat pagi cikgu! hehe

maszull said...

assalamualaikum cikgu dil...wah mcm2 taktik pencuri skg ni kan...:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...